Saturday, June 20, 2015

1
Moshi Moshi

Korean Drama:Temptation

 photo Salam-1.png


Hello. Selamat berbuka puasa korag. Hari ini korg buka apa. Hari ini, Azie buka biasa-biasa saja. Semuanya beli dekat bazar ajer. Malas la nak masak. Hari ini Azie makan mee kari dengan kuih gelang sahaja. Tak mau beli banyak-banyak nanti membazir pulak. Alhamdulilah dah 3 hari kita berpuasa. Syukur Alhamdulilah. Sebelum Azie nak pergi terawih , Azie nak share satu lagi drama korean yang ditayangkan pada tahun 2014. Time nie Azie berada di Korea. Dekat Korea semua channel ada drama korea. Wahhh ....so heavennn..Tak payah susah-susah nak pergi download ataupun beli CD/DVD dekat kedai. 

Entry kali ini adalah sebuah drama yang romantik dan ada sedikit unsur-unsur balas dendam gitu. Heroin dalam drama ini memang tip top. Siapa tak kenal dengan pelakon utama dalam drama "WINTER SONATA" iaitu "CHOI JI-WOO". Umur " "CHOI JI-WOO" ini dah pun masuk angka 4+ dah tapi kulit muka masya Allah, masih cantik dan licin. Ramai yang menyatakan mereka membuat pembedahan plastik. Actually bukan semua org Korea buat pembedahan plastic. Harap maklum yer. 
Tajuk drama pada kali ini, ialah "TEMPTATION" ataupun dalam bahasa korea ialah "유혹"



Pada mulanya Azie tengok drama ini , banyak mengisahkan kehidupan suami isteri yang mengalami masalah hutang dengan Ah Long. Berlaku pergolakan antara keluarga , bisnes, company dan sebagainya. Terdapat juga berlaku pergolakan rumah tangga , kesetiaan dan juga salah sangka dalam perhubungan suami isteri. Bagi pendapat Azie drama ini. memang bestt walaupun jalan cerita agak membosankan. Kalau nak tahu best or tak korg cubalah tengok drama ini dari mula sampai habis.



Video Trailer: TEMPTATION (유혹)

GENRE: Romance/ Melodrama

STARRING: Choi Ji Woo, Kwang Saa-Woo, Lee Jung-Jin, Park Ha-Sun,

DATE RELEASE: 14 July- 16 September 2014

EPISODE: 20

RUNNING TIME: 21:55

LANGUAGE: Korean

SYNOPSIS:

Cha Seok-hoon is a naive man who grew up a rural village in Gangwon Province. His intellect gets him into the country's top university despite his family's economic plight, and he takes on all sorts of part time jobs from quick services to construction work in order to earn his tuition.

He then meets Na Hoong-joo, a girl also from a poor family. Hong-joo is resigned to a miserable existence, until Seok-hoon brings hapiness and hope into her life. They get marries, nd Hong-joo is a calm and understanding wife, always the first to sacrifice and make concessions. However, Seok-hoon finds himself plunged into massive debt due to a failed business venture with another partner.

Yoo Se-young is a hotel heiress, trained to take over her father's company from a young age. Called a "woman of iron", she is a workaholic and a headstrong leader, and has no interest in love or marriage. One of her family friends is rich playboy Kang Min-woo, who unsuccessfully tried to seduce her in the past. Min-woo has everything he could ever want, and approaches life with the philosophy that you should have a hundred different face for a hundred different woman. He got married only because it was a requirement for his inheritance.

While on a business trip to Hong Kong, Se-young meets Seok-hon and Hong-joo, and for her amusement, she make them a dangerous offer to test their marriage. In exchange for paying off Seok=Hoon's debts so that could avoid going to jail, she asks for four days with him.

Seok -hoon makes a crucial choice and takes the deal. But his strange relationship with Se-young soon his marriage. Upon their return to Korea, Seok-hoon and Hong-joo's marriage is unable to survive this crisis of trust, and they eventually divorce. Meanwhile, Se-young finds hersellf genuinely falling for Seok-hoon.

DIRECTED: Park Young-Soo


Ini adalah serba sedikit mengenai drama ini. Bagi Azie setiap drama Korean mempunyai perbezaan jalan cerita . Setiap jalan cerita mereka mempunyai kebaikan dan juga kejahatan. Bagi Azie drama ini ok and best. Ini ada beberapa gambar yang terdapat dalam scene drama ini. Tengok muka CHoi Ji-Woo comel kan. Licin betul kulit dia. Make me soo jealusyyyy..



Ok lah, Azie nak kena bersiap ini. Nanti lambat pulak. Apa-apa pun Selamat menonton dan Selamat menyambut bulan puasa. 

Annyong,
0
Moshi Moshi

SKIN FOOD: Black Sugar Wash Off


 photo Salam-1.png

Hye!!!Annyonghasaeyo!!!Apa khabar??? Azie, Alhamdulilah sihat sentiasa. Sebelum itu, Azie nak ucapkan Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua muslim dan muslimah seluruh dunia. Macam puasa korg pada hari ini??Hari ini merupakan hari ke-3 kita berpuasa. Ada tak yang rasa letih atau mengeluh. terutama sekali kalau lapar. Wahhh dugaan tu. Azie puasa kali ini, biasa-biasa sahaja tak ada lah mewah mana pun. Azie memang tak sabar nak tunggu bulan puasa sebab pertama sekali boleh pergi terawih bersama-sama. Boleh menambahkan lagi amal ibadat Azie. Insha Allah. Sorry sangat-sangat dua tiga hari ini, Azie sibuk sedikit. Banyak urusan yang perlu Azie selesaikan. Hari ini Azie nak bayar hutang dekat korang. Ingat tak Entry yang lalu , Azie ada beritahu nak update satu review skincare yang paling Azie suka and memang best pakai. Hari ini, Azie nak review pasal "SKINFOOD: BLACK SUGAR WASH OFF".

By the way, Skin Food juga merupakan salah satu product dari korea. Product Skin Food ini, banyak menggunakan bahan-bahan natural dan juga makanan. Contoh seperti honey, gula, carrot, cucumber, egg dan sebagainya. Yang penting, mereka tidak menggunakan bahan kimia yang boleh merosakkan kulit kita. Semuanya natural. Jadi hari ini, Azie nk cerita sedikit pasal "SKIN FOOD: BLACK SUGAR WASH OFF". Sebelum ini, Azie hanya baca daripada blogger-blogger yang lain mengenai kelebihan Black Sugar ini. Pada mulanya, Azie memang tak berapa yakin . Bila Azie dah cuba memang nampak perbezaan antara kulit Azie sebelum dan selepas memakai black sugar ini. 


Lagi satu product "SKIN FOOD : BLACK SUGAR" ini memang famous dan boleh dikatakan best seller di korea. Kelebihan "SKIN FOOD : BLACK SUGAR WASH OFF" ini bertindak sebagai mask untuk menanggalkan kotoran, menanggalkan sel-sel kulit yang mati dan juga mengecilkan pore yang terdapat pada kulit. Kadang-kadang pencuci muka sahaja tidak mencukupi untuk membersih kan kulit muka kita terutama kalau seharian bekerja di outdoor environment menyebabkan kulit muka sentiasa kena kepada cahaya matahari, asap dan sebagainya. 


Azie baru sahaj memakain black sugar ini selama sebulan. Memang nampak ketaranya pada kulit muka Azie. Sebelum Azie pakai black sugar . Azie akan mencuci muka terlebih dahulu. Selepas itu, baru Azie mengambil black sugar dan sapukan kdekat kulit muka. Tetapi kalau korg mempunyai masalah kulit sensitif korg boleh campurkan sedikit dengan toner. Knp??Sebab texture black sugar ini agak kasar, seperti gula biasa. Jadi untuk mengelakkan kulit menjadi pedih , boleh dicampurkan dengan toner.  Selepas itu, korg biarkan selama 15 minit atau lebih lama pun tidak mengapa. boleh juga. Last sekali korg boleh basuh kan muka dengan air suam untuk menanggalkan black sugar tu tadi. Selepas itu, korg akan dapat rasa kulit muka korg memang lembut seperti baby yang baru lahir.  Kulit muka menjadi lembut, gebu dan semakin bersih.

Azie menggunakan black sugar ini seminggu dua kali sahaja Tapi ikutkan lah kehendak korg nak pakai berapa kali. Azie memang tidak menyesal mencuba black sugar sebab ramai review-review yang lain banyak memberikan pendapat yang positif kepada product ini. Ini merupakan product yang terbaik. Walaupun dah pakai dalam sebulan kulit muka Azie semakin sihat dan bersih. Jadi memang Azie syorkan kepada korg untuk mencuba product ini.


Harga black sugar ini dalam RM45 . Product ini mempunyai 100 gram. Packaging product ini berbentu jar yang comel . Ini boleh  Product ini memang dah ada dekat Malaysia dah. Jadi tak payah lah nak pergi fly sampai ke Korea nak beli product ini. Lagi Satu kalau korg pakai tetapi terdapat alahan pada kulit atau mengalami kemerahan baik korg stop pakai yer. Takut nanti jadi melarat-larat pulak. Sebab bukan semua kulit muka boleh menerima product yang baru.  Selain daripada black Sugar Wash Off terdapat juga Black Sugar serum. Kalau pakai kedua-dua product ini kulit lagi menjadi flawless and very smooth like a baby. 

Ini merupakan pendapat Azie mengenai product ini, bukan tujuan untuk promote ataupun sponsor. Ini adalah pengalaman Azie memakai product tersebut. Harap korg semua mengerti yer. 

Ok lah. Azie nak kena bersiap. Nak keluar sekejap. Insha Allah nanti ada masa lagi Azie update entry  baru yer. 

Annyong,.

Tuesday, June 16, 2015

1
Moshi Moshi

ETUDE HOUSE: Promotion June 2015

 photo Salam-1.png


Hello!!!Anyyonghasaeyo!!Hari ini korg buat apa??Entry kali ini, bukan entry pasal drama ataupun movies. Azie just nak share and buat some review pasal skincare product. Ramai rakan-rakan Azie selalu cakap product korean ini mahal sangat. Padahal Azie nie masih student lagi. Macam mana Azie beli??Macam mana Azie dapat pitis??Macam mana Azie boleh shopping product korean every month??Sekali shopping berapam ratus habis??? Wahhh...so banyak sangat soalan. Hari ini, Azie akan cuba jawab segala pertanyaan rakan-rakan Azie. 

Actually, Azie tak pernah shopping setiap bulan hanya untuk product beauty skincare ataupun make up. Azie buat kerja part time, sebelum ini Azie pernah kerja sebagai cashier di Popular Bookstore selama tiga bulan. Selepas itu, Azie kerja dekat Occubite selama dua bulan, dan akhir sekali Azie kerja dekat rotiboy selama 5 bulan. Dari situ lah, Azie dapat pitis untuk menyara hidup Azie. Walaupun setiap bulan elaun biasiswa Azie masuk tapi masih tak cukup. Tahu-tahu lah kalau duduk dekat KL.  Azie akan beli product skincare dan makeup bila tiba waktu promotion ataupun sale. Masa itu, memang Azie akan beli lebih sebab setiap promotion bukan semua barang ada potongan harga. Pada mulanya, Azie beli dari Korea menggunakan website global product tersebut. Tetapi disebabkan Malaysia sudah pun membuka beberapa branch dari Korea jadi Azie memang beli dekat Malaysia sahaja. Antara branch yang ada ialah Etude House, Nature Republic, Holika Hoika, Tony Moly, SKin Food, The Face Shop dan Innisfree.

Contoh seperti product favourite Azie ialah Etude House. Etude House selalu membuat promotion setiap bulan antaranya seperti buy 1 free 1 ataupun ada selected product yang dapat potongan harga sampao 70%. Sebab itu, bila ada promotion memang Azie akan beli double keran product yang Azie pakai bukan selalunya ada promotion kecuali menjadi member card "Etude House" yang dipanggil Sweeties Club.  

Pada bulan Jun ini, Etude House ada membuat promotion kepada product yang telah ditetapkan sahaja dari harga RM50-RM5. Murah bukan???Jadi bila ada promotion macam ini memang Azie akan grab product-product keperluan Azie.  Bila Azie beli double kalau salah satu dari skincare Azie dah habis atleast Azie ada spare lagi satu. Bukan dah jimat ker dari situ. 

Hari ini Azie nak share barang-barang terpilih daripada Etude House yang mendapat potongan harga sampai 50%. 





Ini merupakan promotion untuk bulan June 2015 di Etude House. Tengok banyak bukan selected item yang dapat diskaun sampai 70%. 

Untuk bulan ini, Azie nak senaraikan barang-barang yang Azie perlu beli. lagipun dah banyak barang-barang Azie dah habis. hihihihihi

LIST ITEM

1. Baby Pudding Pact
2. CC Cream

3. Skin Malgeum:- ( I have to choose two only)

-Oil Control (Fresh): Oily Skin
- Exfoliation ( Smoother): Trouble Prone
-Moist Care ( Moist):Dry Skin
- Oil and Moisture Balance ( Essential): Combination Skin
- Moisture Retention (Deep moist): Dry/Sensitive Skin

4. Every Month : ( My Favourite Cleansing )

  -  (3) Tomato and Apple (Tone Clarifying)
- (1) Avocado and Butter(Deep Moisturizing)
- (8) Blueberry(Revitalizinga)
-(9) Rice (Richly Moist)
- (4) Lemon and Garlic (Purifying)

5: Color Lip-Fit: ( I have to choose with one)

-RD301
-OR202
-PK001
-PK002
-PK003
-OR201
-BE101
-WH901

6. Mist Perfume: ( I want to collect all)

- Take Me
- Love Me Forever
- Before you go
- No More
- Bite Me
- Fresh Me Up
- Why not Me

Sebelum end of this month boleh la pergi serbu Etude House. Harap-harap tak busy. Kalau busy memang tak dapat la nak shopping. Ini sekadar list sahaja bukan nak beli semua pun. Kalau list pun sampai kedai mesti Azie akan beli lain. Haishhh...sampai bila la Azie nie nak berpendirian tetap. Just follow the list . Hrmmm,  Nanti Azie boleh la share dekat korg semu product-product yang Azie dah guna.

Azie hanya dapat beli cleanser foam sahaja tetapi masih belum dibuka lagi.Pencuci muka yang Azie beli ini, dipanggil Every Month. Ia bermaksud pencuci muka mengikut bulan dari bulan 1 sampai bulan 12.  Sekarang ini, Azie pernah pakai bulan 5 dan 7 iaitu bulan 5 adalah Green Tea dan bulan 7 adalah Aloe Vera. Pencuci muka bulan 7 Azie dah lama habis. Alhamdulilah memang berkesan, memang kulit muka jadi soft macam kulit baby. Sekarang ini, Azie pakai every month 5 iaitu Green Tea, belum habis lagi. Kelebihan Green Tea ini adalah untuk mengurangkan minyak pada kulit muka. Setakat ini, Azie pakai masih ok tidak ada lagi mengalami masalah kulit seperti gatal-gatal ataupun kemerah-merahan. Masa promotion hari tu, Azie beli dua satu no 5 dan satu lagi no 2. Bulan 2 itu adalah untuk mengecilkan liang-liang roma pada kulit dan juga mengecilkan pore yang terdapat pada kulit muka. Tetapi Azie belum mencubanya lagi. Azie kena habiskan No 5 dahulu . Selepas itu baru Azie pakai cleanser foam every month no 2. Bulan 2 ini adalah pomegranate dan Berry.




Azie suka dengan packaging product mereka bukan sahaja comel tetapi mereka amat mementingkan kebersihan pada product mereka. Tengok packaging Every Month Cleansing 2 : Pomegranate and Berry ini, ada penutup kedap aluminium lagi untuk mengelakkan daripada hygience. 

Lupa pulak, kalau korg jadi member Etude House, korang akan mendapat 40% off tetapi hanya product-product yang tak ada promotion sahaja. Macam mana nak jadi member??Senang saja. Kalau tak silap Azie, kena beli barang-barang Etude House sebanyak RM80++ untuk menjadi member. Senang saja kan??

Azie rasa sampai disini saja entry Azie untuk kali ini. Insha Allah nanti ada rezeki kita jumpa lagi. Kalau ada masa nanti Azie nak buat satu review lagi iaitu product SKIN FOOD. Stay tuned Ok.

Annyong.



Monday, June 15, 2015

1
Moshi Moshi

Korean Drama:Doctor stranger (2014)

 photo Salam-1.png


Hye semua!!!!Apa khabar???Dah tidur ker??Awal lagi nie nak masuk tidur. Azie nak curi sikit masa untuk update review drama korea yang baru sahaja Azie habis tengok. Ingat tak entry sebelum ini, Azie ada mention dekat dalam blog yang Azie tengah menonton drama korea yang Azie tak sempat nak habiskan tu. Korg tahu tak apa tajuk drama tersebut???Alahhh...tak akan dah lupa kot. Ok lah. Azie beritahu yer. Entry untuk kali ini ialah drama "DOCTOR STRANGER" atau dalam bahasa hangulnya ialah "닥터 이방인". Tak tahu baca korea language. Dalam bahasa korea di sebut " Dak (닥) To(터)  I (이) bang (방) in (인). 

Dalam drama ini, banyak babak dilakonkan didalam hospital dan babak berlakunya pergolakan perubatan kuasa diantara menteri-menteri. Terdapat juga berlakunya perkara yang tidak baik tetapi boleh dijadikan pengajaran untuk diri kita. Contohnya, seperti rasuah, dendam, tamak, dan juga sebagainya. Dalam drama ini juga terdapat moral value yang boleh diambil terutamanya kepada watak "Park Hoon" yang hanya memikirkan untuk menjadi seorang doktor yang baik danuntuk menyelamatkan pesakit-pesakit yang memerlukan rawatan. Selain itu, watak utama "Park Hoon" juga  ingin mencari gadis yang dicintai dan disayangi yang bernama "Jae-Hee" yang hilang 20 tahun yang lalu. 



Itu merupaan serba sedikit mengenai drama ini, Kalau korg nak tahu dengan lebih lanjut. Azie syorkan korg tengok drama ini  dan korg akan faham apa yang berlaku didalam drama "Doctor Stranger". Jom kita serbu jalan cerita drama ini.



Video Trailer: Doctor Stranger

GENRE: Medical/ Romance

DATE RELEASE: 05 MAY- 08 JULY 2014

STARRING: 

Lee Jong- Suk, Park Hae-Jin,Jin Se-Yu, Kang So-Ra, Jeon Kuk-Hwan,Choi Jung-Woo, Nam Myung-Ryul,  Kim Sang-Ho, Hwang Do-Jo, kang Tae-hwan, Lee Jae- Won, Han Eun-Sun, Cheon Ho-Jin, Jung In-Gi, Park Hae-Joon, Yoong Bo-Ra, Uhm Sung-Jung, and Kim Yong-Geon.

EPISODE: 20

LANGUAGE: Korea

SYNOPSIS:

As a child, Park Hoon and his father were kidnapped by North Korea. In North Korea, Park Hoon was trained to become a doctor by his father who was already a doctor. Park Hoon became a genius like chest surgeon. he then flees to South Korea.

Park Hoon begins to work as a doctor in South Korea's top hospital Myungwoo University Hospital, but he feels like a complete outsider. To bring his love from North Korea, he does anything to make money.

DIRECTED: Jin Hyeok


Azie baru sahaja habis tengok drama ini semalam. Mungkin ada sesetengah orang bosan dengan scene drama ini disebabkan mereka banyak melakonkan didalam hospital seperti bilik bedah, wad, dan juga bilik menteri. Ramai review yang Azie dah baca mereka bosan dengan tempat yang mereka lakonkan. Bagi pendapat Azie pulak drama ini memang best dan menghiburkan. Tidak pernah membosankan Azie dari episod 1 sampai episode 20. Azie still enjoy menonton. 


Kalau Azie pulak, Azie akan beri rating yang paling best iaitu 5/5 rating untuk drama ini. Ini merupakan drama favourite Azie. Nampaknya lepas ini bertambah lagi la drama fav. Azie. hihihihihi. Ok lah next time ada masa Azie update lagi. Nak sambung buat kerja . Lepas tu nak sambung tidur. Esok kena bangun awal. 

Annyong.

Sunday, June 14, 2015

0
Moshi Moshi

Harry Potter and the Order of the Phoenix

 photo Salam-1.png

Hye kawan-kawan. Apa khabar??Korg buat apa pada hujung minggu ini. Azie???Azie minggu ini tak pergi mana-mana. Just stay dekat rumah ajer sambil layan semua drama dan movies yang Azie belum tonton lagi. Azie baru sahaja tengok drama "DOCTOR STRANGER". Drama apa???Of coz la drama korean. Tapi Azie belum habis lagi. Ada lagi 4 episode. Hari ini, nak sambung tengok drama doctor stranger ini. Lepas itu baru Azie buat review pasal drama itu pulak. 

Hari ini, Azie nak continue untuk review filem "HARRY POTTER AND THE ORDER OF PHOENIX" pula. Azie pun tak nak cerita panjang lebar. Jadi kita teruskan dengan review series kali ini pula. 


Poster: Harry Potter and The Order Of Phoenix

GENRE: Fantasy

DATE RELEASE: 03 July 2007 ( London Premiere), 11 July 2007 ( North America), 12 July 2007 (UK) 

STARRING : Daniel Radcliffe, Emma Watson & RUpert Grint

RUNNING TIME: 138 minute

LANGUAGE: English

SYNOPSIS:

Now in his fifth year at Hogwarts, Harry learns that many in the wizarding community do not know the truth of his encounter with Lord Voldermort. Cornelius Fudge, minister of Magic, appoints his today, Dolores Umbridge, as Defense Against the Dart Arts, teachers, for he fears that professor Dumbledore will take his job. But her teaching is deficient and her methods, cruel, so Harry prepares a group of students to defend the school against a rising tide of evil.

DIRECTED:  David Yates




Video Trailer: Harry Potter and The Order of Phoenix


Azie nak bagi beberapa gambar dalam scene haryy Potter series ke-5 ini. Bagi pendapat Azie setiap series dalam movie ini mempunyai cerita yang menarik. Setiap series ada kekuatan dan kelemahan didalam movies ini. Cuma Azie rasa kurang sedikit dalam series yang ke-6 kalau tidak silap Azie sebab dalam series tu , jalan ceritanya kurang memuaskan dan Azie cepat bosan dengan jalan cerita tersebut.



Ok lah, sampai sini sahaja dulu untuk entry kali ini, Azie nak pergi lunch sekejap. Insha Allah nanti akan update entry lagi untuk drama "DOCTOR STRANGER". Azie nak tengok sampai habis baru boleh buat review and conclusion hehehehe...

Annyong.
0
Moshi Moshi

Dip N Dip


 photo Salam-1.png

Hye semua. Apa khabar??Sekarang pukul 12.35am. Kenapa Azie tak tidur lagi???Azie baru sahaja balik dari Kuala Lumpur. Ada urusan sedikit dekat KL. Jadi Azie nak share something dengan korg pada malam ini. Azie tak kisah walaupun semua org dah tahu pasal kelazatan coklat di cafe "Dip N Dip", Azie tetap nak post something. Jom kita straight to the point. 

Actually, Hari ini, Azie temankan adik Azie yang Si mulut murai itu, pergi ke Kajang untuk mengambil thesis dan juga buku intra untuk si murai. Disebabkan kasihan melihat si murai itu, Azie pun bersetuju untuk bawa dia pergi Kajang dan balik hari. What???Tak penat ker??Ok sebenarnya memang penat dan letih. Sebab Azie drive seorg dan si mulut murai asyik tidur. Ok Fine. I jadi driver setia u. Siapa Si mulut murai???Kenapa panggil murai?? Sebenarnya ini merupakan adik Azie yang bongsu. Kenapa panggil murai???Mulut dia asyik nak bercakap non-stop sampai nak mencelah pun dah tak boleh dah. kalau nak potong line pun. No way.

Mari kita continue dengan "Cafe Dip N Dip". Kami sampai sahaja di IOI City Mall, Putrajay dalam pukul 12.30 tengahari. Memang time waktu lunch tapi masa Azie sampai itu, tak ramai orang pun. Jadi first sekali kena cari board information. Maklum la, IOI City Mall tu besar gedabak sampai tak tahu tang mana pulak cafe tersebut. Bila dah jumpa, Azie mencari level mana cafe itu. Cafe tu berada di Level G tetapi bukan didalam Mall. Dekat mana???Cafe itu, terletak diluar Mall. Haishh....Azie pun berpusing cari. Nasib baik jumpa, kalau tak memang terus pergi makan Magnum Cafe ajer.


Bila kami masuk, pelayan cafe tersebut bagi Azie menu . Masya Allah, bila buka saja menu tu, Azie rasa semuanya nak makan biasa la nafsu makan sudah menguasai diri Azie hahahaha....tetapi disebabkan Azie fikir satu sahaja. Coklat ini, kalau makan banyak-banyak cepat muak dan cepat kenyang. Jadi untuk mengelakkan pembaziran Azie pun order dua jenis coklat iaitu"BROWNIE CRISPY CHOCO" and "CHOCOLATE CRISPY". Harga untuk "BROWNIE CRISPY CHOCO" ialah RM28.90 dan "CHOCOLATE CRISPY" pula RM13.90. Memang sedap sangat-sangat tapi sayang sebab Azie memang tak boleh makan banyak nanti akan keluar balik lagi laa...sayang. Azie nak belanja gambar chocolate tu. hihihihihi..Mesti ramai yang terliur.


BROWNIE CRISPY CHOCO
RM28.90
(Kalau tak silap larh)


CHOCOLATE CRISPY
RM13.90

Hihihihihi...tengok dekat gambar pun dah sedap bukan. Rasa nak grab saje coklat-coklat tu semua. Actually Azie pergi KL hari tu dengan Adik and Mama Azie. Sambil nak tunggu orang balik dari sembahyang jumaat dan nak tunggu selepas waktu lunch tu yang Azie dengan mama dan Adik Azie lepak dekat IOI Mall kejap. Saja nak cuci-cuci mata. 

Hehehehe...Ok lah Azie rasa sampai sini saja lah dulu, Nak pergi masak kejap nanti bising mama Azie. Mama Azie tu dah lah kuat meleter tetapi hatinya tetap baik. Azie nak belanja lagi beberapa keping gambar. 






Anyyong,




Thursday, June 11, 2015

0
Moshi Moshi

Drama: Asam Pedas untuk Dia

 photo Salam-1.png


Hye. Tengah buat apa tu??Entry untuk hari ini adalah pasal review drama melayu pulak. Mesti korg bosan dengan Azie. Isshhh....asyik-asyik drama korean..drama melayu tak ada ker??Ok hari ini, Azie nak tukar cita rasa sikit. Hari ini nak update pasal drama melayu pulak. Drama ini merupadakan adaptasi dari novel. Haishh...tak ada ker drama lain semua dalam novel kan???Ok nak buat macam mana dah pengarah nak guna jalan cerita dalam novel tu. Drama kali ini bertajuk "ASAM PEDAS UNTUK DIA". Amboi...asam pedas...Azie pun tak pandai nak buat asam pedas. tahu makan ajer. 

Entry kali ini, Azie tak mau lah taip panjang berjela-jela. Entry kali ini nak ringkas saja. Takut nanti ada yang cepat sangat boring. Jom kita tengok jalan cerita drama ini, lepas tu baru Azie bagi comment.


Video Trailer:  ASAM PEDAS UNTUK DIA

SINOPSIS:

Ainin Sofiya merupakan seorang pembantu rumah separuh masa dirumah majikannya, merangkap suaminya sendiri. Tugas Ainin Sofiya bukan setakat mengemas rumah, malah urusan dapur diserahkan kepadanya. Buat pertama kalinya, asam pedasnya mendapat pujian

Dalam diam, Ainin Sofiya diintai oleh salah seorang anak majikannya, Ahmad Ziyad. Rupa-rupanya asam pedas Ainin Sofiya menjadi kegemaran Ziyad. Namun tidak Ainin Sofiya sangka, Ziyad ingin melamarnya, hanya keran ingin membantunya dari segi kewangan. Ainin Sofiya bukan mata duitan!. Dia hanya bekerja dirumah tersebut dengan hasil usahanya sendiri.

Setelah berfikir panjang, Ainin Sofiya menerima lamaran Ziyad, tetapi dia meletakkan syarat. Perkahwinan ini harus dirahsiakan daripada pengetahuan keluarga dan teman wanitanya. Ainin Sofiya juga tidak dibenarkan hamil.

Malah, Ainin SOfiya tidak dimaafkan jika perkara itu berlaku. Sampai bila Ainin Sofiya harus berlakon dan menyorok statusnya??Jiwa Ainin Sofiya terseksa menjadi isteri rahsia Ziyad walaupun halal disisi agama. Ziyad seolah-olah tidak memahami perasaanya. Hidup Ainin Sofiya terseksa dengan  permainannya sehingga takdir menentukan Ainin SOfiya hamil anaknya.

PELAKON:

Dayana Roza, Shukri Yahaya, Adella Aryana, Juli Farhana Main, Fazlina Ahmad Daud, Manan Sulaiman.

ARAHAN:

Feroz Kader.

Sekarang nak bagi comment pulak. Drama ini memang sama dengan yang ada didalam novel. Daripada mula Azie tengok sampai lah episode yang terakhir so far so good. Tak ada apa-apa yang mengecewakan Azie. Cuma disebabkan drama ini ditayangkan pada hari ahad. Azie selalu saja terlepas. Iyer lah, hari ahad kadang-kadang keluar spend time dengan member and family. Bila balik rumah, mesti tengok dah nak habis. So disappointed me. it so ok nasib baik ada tontont.my. Boleh tengok sampai lebam. 4.5/5 rating Azie bagi untuk drama ini. Kalau korg tak dapat nak tengok, korg boleh saja download ataupun tengok dekat tonton yer. 

Ok lah sampai disini saja entry untuk kali ini, Nanri ada masa Azie update lagi. Annyong.







Wednesday, June 10, 2015

2
Moshi Moshi

Korean Drama: Coffe Prince

 photo Salam-1.png

Hye semua. Azie minta maaf sangat-sangat sebab Azie dah mungkir janji dengan korg semua. Semalam Azie dah janji nak update tiga drama korean yang dilakonkan oleh "YOON EUN-HYE" tetapi disebabkan terlalu excited dengan berita gembira petang tadi menyebabkan Azie terpaksa tengguh kan untuk update entry yang terakhir. By the way, hari ini Azie dapat berita gembira. Mak su Azie telah pun selamat melahirkan seorg baby girl. Waahhh...so excited. Lepas ini, boleh lah buat group charlie Angel versi melayu. Alhamdulilah. Sekarang Azie nak kena bayar hutang Azie dekat korg semua. Seperti Yang telah Azie janji kan semalam. Ini adalah drama yang Azie pernah tengok sebelum ini. Cuma Azie tak sempat nak update sahaja. 


Poster: Coffe Prince

Tajuk drama ini ialah " THE 1st SHOP OF COFFEE PRINCE" atau didalam bahasa korean ialah "커피프린스 1호점". Cara sebutan dalam bahasa korean ialah "Koepi Peurinseu Han Hojeom". Dalam bahasa korean cara penyusunan ayat berbeza dengan bahasa melayu dan english. Jom kita tengok review dari drama "COFFEE PRINCE".


GENRE: Romance/Comedy/Drama

DATE REALESE: 02 July 2007-28 August 2007

STARRING: Yoon Eun-Hye, Goong Yoo, Lee Sun-Kyun, Chae Jung-an, Kim Chang-Wan, Kim Dong-wook, Kim Jae-Wook and Lee Eon

EPISODE: 17

LANGUAGE: Korean

 RUNNING TIME: 1 hour

SYNOPSIS:

Choi Han-Kyul is a third generation scion of a food chaebol. He has never had a job and does not care for responsibility, Han-Kyul is hung up on his first love, Han Yoo-Joo, who was never interested in dating, so they never officially went out. On the other hand, Go Eun-Chan is a 24 year old tomboy who is often mistaken for a guy. Her father died when she was 16 year old and since then she has taken over as the breadwinner in her family. She has the responsibility of taking care of her childish, spendthriff mother and trouble-making younger sister, so Eun-Chan takes up every job possible:Taekwondo teacher, waitress, and food delivery. When Han-Kyul and Eun-Chan meet, he not knowing that she is a girl, decides to hire her to pretend to be his gay lover so that he can escape the blind dates arranged by his grandmother.

Meanwhile, Han-Kyul's cousin, Choi Han-Sung is an established music producer and his ex-girlfriend is Yoo-Joo, now an artist who studied in New York.  The two lovers for about eight years, but their relationship ended when Yoo-Joo left Han-Sung for another man by the name of DK. Two years after separate, their paths cross again when she returns to Seoul. Han-Sung is initially angry at her, but he succumbs to his lingering feelings and they start to date again.

After getting an ultimatum from his grandmother, Han-Kyul takes over a rundown old coffee shop, later renamed " COFFEE PRINCE" to prove that he's capable, both to his grandmother and Yoo-Joo. In order to attract female customers, he only hires good-looking male employees. Eun-Chan, desperate for money continues to hide her gender to get a job at Coffee Prince.

Eun-Chan also become friends with Han-Sung, and she is initially attracted to him because of his kindness. Han-Sung also enjoys spending time with her, and animpulsive kiss that he gives her causes him and Yoo-Joo to break up for a short time.

Soon, feelings start to develop between Eun-Chan and Han-Kyul. Because he's unaware that she is a woman, he starts to question his sexuality and is thrown into turmoil. When he discovers her secret, he feels hurt and betrayed. However, he eventually forgives her and they begin to date. They face strong opposition from his family due to her family's lower status, but when Han-Kyul's grandmother meet Eun-Chan, she is impressed by her independence and ambition. She helps pay for Eun-Chan to study in Italy to becoma a barista. After two years of a long distance relationship, a more stylish Eun-Chan returns to Korea and Han-Kyul.

DIRECTED: Lee Yoon


Comel kan Yoon-Eun-Hye ini, walaupun rambut muka semuanya serabai

Dah tengok review kan???Mari sini, Azie nak comment drama ini. Pada mula Azie tonton drama ini, memang tak best langsung dan boring. Tetapi Azie gagahi juga untuk menonton drama ini sampai habis. nasib baik ad 17 episod saja. kalau tak menangis Azie nak menghabiskan drama ini. Bila Azie dah habis menonton drama ini, Azie just boleh bagi dalam 3/5 rating kerana bukan semua episode membosankan tetapi jalan cerita drama ini kurang memuaskan. Jadi Azie tak tahu nak syorkan pada korang atau pun tidak. Tetapi kalau korg memang fanatik dengan drama korean korg boleh lah tengok drama ini. 

Ok lah. akhirnya, Azie sudah pun melangsaikan hutang-hutang Azie. Alhamdulilah. Dah tak ada apa-apa.Ok Azie nak masuk tidur dulu.. Esok kena bangun pagi. Ada urusan yang perlu diselesaikan. 
Annyong.

Tuesday, June 9, 2015

1
Moshi Moshi

Korean Drama: Princess Hour (2006)

 photo Salam-1.png

Jom kAzie continue dengan entry yang ke-2 lakonan "YOON EUN -HYE" ini. Tadi azie dah upadate entry review drama "MY FAIR LADY". Sekarang kita sambung dengan drama yang lain pula tetapi pelakon heroin tetap orang yang sama. Kali ini, review drama "PRINCESS HOUR" atau dalam bahasa korea ialah "". Kenapa pendek sangat yer???Ok kalau korg belajar bahasa korea korang akan tahu macam mana vocal dan alphabet dalam bahasa korea. Ayat ini "" disebut "GOONG" bermaksud istana. Kalau tak silap Azie yer. Sebab maksud ayat "" ini memang banyak cuba cara sebutan sahaja yang berlainan. If Azie salah tolong betulkan yer. 

Azie tak nak membuangkan masa. Apa kata kita tengok review drama ini sepenuhnya. Kalau korg rasa ok. korg boleh saja nak tengok drama ini yer. 


Poster: PRINCESS HOUR

GENRE: ROmance/Comedy/Drama

DATE RELEASE: 11 January 2006- 30 March 2006

STARRING: Yoon Eun-Hye, Ju Ji-Hoon,Kim Jeong-Hoon, Song Ji-Hyo and etc

EPISODE: 24

LANGUAGE: Korean

SYNOPSIS:

The show os set in an alternate, 21st-century Korea which has retained its monarchy and imperial family since 1945. The series focuses on the lives of Crown Prince Lee Shin of Korea, and his new bride , Chae-Kyeong.

The series starts off with the news that Shin's father, Emperor Lee Hyeon of Korea, is seriously ill. There is a grim outlook on the King's health, driving the imperial family to find Shin a suitable consort that will allow him to ascend to the throne if the situation requires. Despite being in love with the ambitious and talented ballerina Hyo-rin( Whom he initially proposed to and was rejected), Prince Shin eventually marries a commoner to whom he was betrothed by his grandfather, the late Emperor Seongjo, in an agreement with the girl's grandfather. His new wife is the headstrong yet lovable Chae-Kyeong, and despite initially feeling nothing for each other, love eventually blossoms between the couple.

Matters are further complicated with the return of Lee Yul and his mother, Lady Hwa-young, who was once Crown Princess before the death husband, the late Crown Prince Lee Soo, and older brother of the reigning King. Yul and his mother were driven out of the palace some time after the death of his father, and it is revealed that this was because the King discovered an affair between Lady-hwa-Young and the current King, who is his father's younger brother. Lady Hwa-Young has returned to restoreher son;s place in the line of succession to the throne, which she believes remains rightfully his. A series of events befalls the palace with the schemes Yul's mother carries out and these are further intensified by the various scandals involving the royal family. Shin maintains an extramarital affair with his old flame, Hyo-rin , while Yul himself developing feelings for Chae-kyeong. Things get out of hand and the royal family takes matter into their own hands.

DIRECTED: Hwang  In-roi

Macam mana, korg semua dah faham review drama ini. Kalau nak lagi lebih faham baik korg tengok drama ini. Tak rugi pun tengok drama ni. Baik korg try tengok dulu baru korg boleh judge pasal drama ini. It good or not. Bagi Azie drama ini memang the best one. Insha Allah akan masuk dalam top 20 favourite drama korean Azie. 

Ini Azie nak belanja beberapa gambar scene yang terdapat dalam drama ini. Memang sweet sangat . so lovely couple. Jom kita tengok.

  Gambar ini semasa malam perkahwinan mereka.


Tengok tu, itu adalah Song Ji-Hyo. comel ajer kan. Masa ini mereka berdua pergi bercuti dekat Bangkok kalau tak silap Azie.


Ini pula Azie tak berapa nak pasti, Sama ada scene semasa Chae-Kyeong curi-curi dengar perbualan antara Shin dengan Hyorin ataupun scene semasa Chae-Kyeong menjatuhkan air ke atas kasut Shin. But masa ini lagi sweet.

Ok lah, ini adalah review drama yang ke-2 daripada Azie. Kejap lagi Azie akan update entry yang terakhir untuk drama korean lakonan  "YOON EUN-HYE". Let go to next entry 
1
Moshi Moshi

Korean Drama: My Fair Lady

 photo Salam-1.png

AnnyeongHasaeyo. Good Afternoon. Hari ini, Azie cuti tak pergi kerja. Jadi hari ini nak update entry baru pasal review drama korea. Yeeahhhh....Hari ini Azie terlebih rajin akan buat review tiga drama korean yang Azie dah habis tonton dan drama yang Azie repeat tonton pun ada. Sebelum itu, nak tanya korang dah lunch ker??Hari ini Azie lunch nasi putih dengan kari ikan. ermm sedapp..Korg dah solat zohor ker??kalau belum solat tu pergi solat dulu. Selepas itu, baru datang balik baca review dram-drama yang Azie nak share hari ini. Disebabkan jari-jemari Azie nie perlukan exercise Azie akan update review drama lebih daripada satu drama. 

Hari ini, Azie tetap nak continue dengan heroin yang cun melecun tu. Yang melakonkan drama "LIE TO ME" tu. Tidak lain dan tidak bukan iaitu " YOON EUN-HYE". Hari ini memang nak update semua drama yang eun-hye pernah lakonkan. Bagi Azie dia nie seorg yang unik semua watak dia boleh bawa. Watak romantik, sedey, teenager and etc. Sebab itu, Azie suka tengok drama lakonan eun -hye nie. Ok Jom kita terjah dram yang Azie nak update ini. Jom...



Poster: MY FAIR LADY

Drama kali ini, adalah sebuah drama bergenre romance and comedy. Iaitu seorg gadis yang angkuh, sombong dan berlagak diatas status dia merupakan seorg cucu bangsawan yang berjaya. Lupa pulak nak bagi tajuk drama ini. Drama ini ialah "MY FAIR LADY". Sebelum Azie bagi apa-apa pandangan. Apa kata kita review dulu drama ini. Jom lah...


GENRE: Romance/Comedy

DATE RELEASE: 19 August 2009- 08 October 2009

STARRING:Yoon Eun-hye, Yoon Sang-hyun, Jung II-woo,Moon Chae-won, Lee jung-gil and etc

EPISODE: 16

LANGUAGE: Korean

SYNOPSIS:

Kanh Hye-na, the only successor of Kang-san Group. is the owner of the "Lady Castle" and lives a "princess-like" life with her servants. Hye-na's parents died from a plane accident and her grandfather brought her up. Hye-na is strong-headed and selfish, whose world revolves around her because she could not experience the warmth of a family whilst growing up. One day, she comes across Dong-chan when she is carelessly driving and knocks into Dong-chan's truck in which he shipping flowers. She knock out a bunch of flowers from his truck so Dong-chan's goes to complain. She refuese to apologise but hust give him money.She drives away althought Dong-chan is.'t satisfied. He chases after her and eventually cuts her of at the end of a road. Kang Hye-na ignores this and just drives straight into his truck. As a consequence of this he makes Hye-na do community servce, kidnaps her, and appears in front of her as the new household manager. Hye-na make every effort to throw him out from the Castle, but Dong-chan refuses to budge.

DIRECTED:

Ji Young-soo


Korg dah baca kan review dalam drama ini. Bagi pendapat Azie. Azie suka tengok drama ini, memang sweet and tidak membosankan. Bagaimana cara seorg pembantu ataupun driver yang sanggup menggubah seorag wanita yang angkuh, sombong dan degil ini menjadi seorg wanita yang lemah lembut dan baik hati. Bukan senang untuk mengubah hati seseorg itu. Kita ini sebagai manusia pun susah nak ubah sesuatu mengikuti kehendak kita sendiri. Lagi satu kita manusia bukannya malaikat yang sentiasa sempurna. Jadi baik kita redha dan terima sesorg itu seadanya. Kalau nak ubah kan seseorg itu, kena lah tergur dengan lemah lembut jangan terlalu kasar yang boleh menyinggung perasaan org lain. 

Drama ini memang banyak mengajar Azie erti kesabaran dan erti kasih sayang. Didalam drama ini wanita itu, tidak mendapat kasih sayang yang sempurna , walaupun wanita itu seorg yang kaya raya. Drama ini, banyak mengajar Azie untuk menerim seseorg tu dari segi kelemahan dan juga kekuatan diri seseorang itu. 

Bagi Azie pula, drama ini memang tidak membosankan. Dari awal Azie tengok sampai lah episode terakhir memag seronok. Ada juga part-part yang sedih, komedi dan sebagainya. Dalam drama ini, Azie boleh bagi 4/5 rating untuk jalan cerita yang menarik dan juga pengajaran dalam drama ini. 

Seperti yang Azie janji kan, Hari ini Azie nak update tiga review dram yang dilakonkan oleh "YOON EUN-HYE". Jadi jom kita ke entry yang seterusnya.

Monday, June 8, 2015

0
Moshi Moshi

Korean Drama: Lie To Me

 photo Salam-1.png


Hello!!AnnyeongHasaeyo!!!Apa khabar???Rindu dekat Azie tak??Korg semua dah dinner ker??Hari ini, Azie dinner simple saja. Tak adalah makan besar-besar pun. Beberapa hari ini, merupakan hari yang happy bagi Azie. Kenapa???Azie nak tanya dekat korg. Banyak-banyak kenangan semasa sekolah, kenangan mana yang korg rasa paling sweet sekali. Bagi Azie dari tadika sampai ke universiti. Kenangan yang paling sweet adalah semasa Azie sekolah rendah. Itu merupakan kenangan yang paling best. Sebab apa???Sebab tidak mempunyai apa-apa masalah . Semuanya happy go lucky ajer. Oopsss...Ini bukan entry untuk kali ini, Entry kali ini pasal review drama. Disebabkan Azie memang seorang yang addicted with drama Korean Azie nak share satu lagi dram korean yang paling best bagi Azie. 

Drama kali ini bertajuk "LIE TO ME" atau dalam bahasa korean ialah "내게 거짓말을 해봐". Heroin dalam ini adalah seorang bekas penyanyi berkumpulan iaitu "Baby VOX". Lagu yang paling popular masa itu ialah lagu "Accident". Nama pelakon heroin dalam drama ini selalu dikaitkan dgn Kim Jong Kook. Nak tahu siapa . Ok mari sini Azie kenalkan " YOON EUN-HEE".  Pelakon ini sudah banyak memegang watak utama antaranya dalam drama " Princess Hour" ," Coffe Prince","My Fair Lady","Missing you"and etc. Drama ini di tayangkan pada tahun 2011. Watak yang mereka bawakan memang tip top la. Best sangat-sangat. Kalau korg tak percaya, korang tengok lah sendiri. Sebab lain org lain pendapat. Manakala pelakon lelaki pula ialah "KANG JI-HWAN". Actually, Azie tak berapa nak kenal lelaki ini. Tetapi watak yang dia bawa memang best. Ok lah jom kita terjah jalan cerita "LIE TO ME".


Wallpaper: Lie to Me

GENRE: Romance/Comedy/Drama

DATE RELEASE: 09 May 2011-28 June 2011

STARRING: Yoon Eun-hye, Kang Ji-hwan,Sung Joon, Jo Yon -hee, Hong So-hyun and etc

EPISODE: 16 

LANGUAGE: Korean

SYNOPSIS:

Gong Ah-jung is a government employee of Ministry of Culture, Sports and Tourism. At the beginning of the series, Ah-jung lies to an antagonistic friend about being married, not to lose face in front of her. The lie quickly snowballs( due to several msunderstandings) until Ah-jung realizes that everyone is gossiping about her supposed, secret marriage to Hyun Ki-joon, the very wealthy president of World Hotel.

As the gossip spreads, a miserable Ki-joon is forced to combat the rumors to his friends as he decides a plan of action in getting Ah-jung to correct her lie. Ki-joon and Ah-jung decide to take action to squash the rumors, with Ah-jung agreeing to call her friends together so she can confess her discretion. When this doesn't go as planned, Ki-joon decides to take legal action against Ah-jung. However, after a series of events that bond the pari, they agree that pretending to be married for a short while wuld be mutually beneficial- though Ki-joon promises that Ah-jung's lie is not forgiven and that he will eventually follow through with his lawsuit.

Things becomde even more complicated when Ki-joon's ex-fiance returns from France. Ki-joon and Ah-jung grow closer and more fond of one another over the duration on their pretended marriage; Ki-joon finds himself questioning his commitment to his former fiance Yoon-joo

DIRECTED: Kim Soo-ryun and Kwon Hyuk-chan


Video Trailer: Lie To Me

Itu lah jalan cerita drama ini, Kalau korg nak lag feel baik korg tengok drama ini. Baru lah best. Baru korg judge drama ini ok or not. Ok lah Azie nak share beberapa gambar dari scene drama "LIE TO ME"


Azie tak ingat berapa kali Azie tonton drama in, Kalau tak silap dalam tiga kali. Masa mula-mula Azie tengok drama ini, Masa itu, Azie mbaru sahaja masuk UNIKL untuk sambung degree. Masa itu, roomate Azie yang suggest dekat Azie untuk menonton drama ini. Lepas dapat tengok memang jalan cerit ayang tidak membosankan. Walaupun ada sedih, happy dan juga comedy. Drama ini, Azie nak bagi 4.5/5 rating untuk jalan cerita yang begitu sweet sekali.


Ok lah, nampaknya kita sudah pun ke penghujung entry. Insha Allah ada rezeki kita akan berjumpa lagi. Nanti ada masa Azie nk buat review untuk produk skincare. Stay tuned ok. 

Annyong