Sunday, May 31, 2015

1
Moshi Moshi

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

 photo Salam-1.png

Hello Girl and Guy. Korg semua dah lunch???Mesti best kan lunch bersama family, rakan-rakan ataupun dengan boyfriend or girlfriend korg. Ok . Hari nie merupakaan hari ahad. Jadi Azie tak ada apa-apa pun yang special today. Just spend time with family ajer. Tiba-tiba saja tadi tengah decorate buku list Azie dengan washi tape, sticker and etc. Buat list pasal my favourie movies. Terus teringat pasal movie kanak-kanak fantasy "HARRY POTTER AND THE SORCERER SONE". Azie masih ingat lagi semasa Azie mula-mula tengok movies nie, Azie masa dalam form 1. kalau tak silap lah yer. hihihihi. Especially Azie memang suka cerita fantasy or dongeng. Sometime Azie macam terikut-ikut dalam cerita sperti itu. Nama pun fantasy. Mesti ramai juga yang suka berfantasy seperti berada di bulan, mempunyai rumah coklat, berkahwin dengan putera bintang or so on. 

Jadi hari ini, Azie nak share one of my favourite movies. Actually, Daripada Harry Potter satu sampai ke tujuh memang Azie minat. Ada sekali tu tengok balik movies nie daripada satu samapi tujuh. Bayangkan tak lebam mata Azie nak tengok movies nie. Movies nie memang tak boring. Azie suka tengok movies fantasy disebabkan penggunaan CGI dan effect yang mereka letakkan didalam movies tersebut. Disebabkan itu, Azie jadi macam teruja dan berfikir bagaimana dorang meletakkan effect yang begitu sesuai dan tidak mempunyai cacat celanya di dalam sesebuah filem tersebut. Azie selalu compare kan diantara filem International dengan Filem Malaysia dari segi penggunaan CGI, Effect dan juga 3D modelling yang mereka terapkan didalam movies tersebut. 


Poster: HARRY POTTER AND THE SORCERER STONE

Azie memang mengambil bidang dalam Mulltimedia tetapi bukan semua elemen-elemen multimedia Azie boleh guna dan Azie boleh buat. Jadi bila Azie lihat atau tengok sesuatu filem yang menggunakan CGI, 3D and Effect membuatkan Azie rasa teruja dan ingin mempelajari teknik-teknik tersebut. Di Malaysia penggunaan CGI, Effect dan juga 3D yang paling Azie rasa teruja adalah dari Company KRU. Contoh seperti Cicakman dan Magika. Dari segi Effect memang the BOOOMMM la, Cuma perlu diperbaiki lagi untuk menjadi lebih perfect dan membolehkan filem Malaysia menjadi setanding dengan International.

Ok nampaknya macam dah lari dari tajuk nampak. hihihi. Sebelum itu, Azie akan selitkan sinopsis dalam movie ini. Movies ini tak ad apun part-part yang sedih. Semuanya happy saja and funny. Let check out with the starring and sinopsi of this movies..



Video Trailer: HARRY POTTER AND THE SORCERER STONE

GENRE: Fantasy

DATE RELEASE:  4 November 2001 ( LONDON)/ 16 November 2001(UK&US)

STARRING: Daniel Radcliffe, Emma Watson & Rupert Grint

SYNOPSIS: 

Harry Potter and the Sorcerer's Stone is the first film in the Harry Potter series based on the novels by J.K Rowling. It is the tale of Harry Potter, an ordinary 11-year old boy serving as a sort of slave for his aunt and uncle who learns that actually a wizard and has been nvited to attend the Hogwarts School for Witchcraft and Wizardry. Harry is snatched away from his mundane existence by Hagrid, the grounds keeper for Hogwarts, and quickly thrown into a world completely foreign to both him and the viewer. Famous for an incident that happened at his birth, Harry make friends easily at the new school. He soon finds, however, that the wizarding world is far more dangerous for him than he would have imagined, and he quickly learns that not all wizards are one to be trusted. 

DIRECTED: Chris Columbus


Left: Daniel RadCliffe (HARRY POTTER) , Rupert Grint ( RON WEASLY) & Emma Watson (HERMIONE GRANGER)


Masa ini dorg masih dalam teenager lagi. Umur Azie dengan Daniel Radcliffe nie sama tau hihihih. Nak jugak mention dalam blog .

Azie akan bagi 5/5 rating untuk movies ini. Movies ini memang bagus dan terbaik. Tak jemu pun tengok banyak kali sebab cerita ini funny and enjoy. Suka tengok masa dorg main magic-magic tu. Waahhh..kalau lah dalam dunia reality ini wujudnya magic . Rasanya semua manusia tidak perlu bekerja. Just wish apa saja yang mereka mahukan. 

Ok lah time for me untuk bersiap-siap keluar dengan family. Nanti ada masa Azie update entry lagi. 
bye2. Annyeong