Monday, December 8, 2014

0
Moshi Moshi

Part 10: Raya Haji Seoul II

 photo Salam-1.png

 Hye . Mesti korang dah naik muak dengan entry Azie kan???Dari first sampai sekarang asyik menceritakan Korea???Hrmm...Apa khabar??Sekarang waktu lunch. korang semua dah makan ker??Oopss..sorry Azie ikut waktu Korea yer. Hari ini Azie nak continue my story part II . Apa yang kami buat pada hari raya haji beberapa bulan yang lalu. 

Selepas kami menjamu selera, kami decide nak pergi melawat sebuah Istana di kawasan Insadong. Nama istana itu ialah "GYEONGBOKGUNG PALACE". ramai yang cakap istana ini ada empat buah. Kawasan istana ini diberi nama Istana Empat penjuru. Tetapi kawasan istana ini memang luas.

"GYEONGBOKGUNG PALACE"

Masa kami datang ke sini, ramai betul orang. Maklum la weekend day, dorang pun nak beraya juga. Kami datang masa itu ada event  " CHEOBJONG: Palace Guard inspection ceremony". Lebih seperti pertunjukkan  adat istadat diraja. Terdapat beberapa procedure didalam ceremony ini. Azie akan senaraikan setiap procedure dalam ceremony tersebut .

CEREMONY PROCEDURE

1.Entrance of the King
2. Order of the King
3. Cheobjing(Bell Tolling)
4. Arrayal and Inspection
5. Martial Arts Demonstration and Competition 

Ini merupakan senarai procedure semasa ceremony ini di jalankan. Masa Azie sampai di Palace ini, ceremony ini telah pun dijalan kan. Jadi Azie dapat tengok separuh jalan saja. Disebabkan Azie ada masalah ketinggian tak dapat nak tengok semua. Lagipun ramai sangat orang dekat situ. Kebanyakkannya semua foreigner. Event ini bukan selalu diadakan. Kebetulan Masa Azie dengan kawan-kawan datang event ini baru berlangsung.  Azie nak share sedikit pasal " CHEOBJONG: Palace Guard inspection ceremony" ini, tapi Azie taip dalam ENGLISH malas nak translate satu per satu. Hopefully, korang semua faham lah yer. HEHEHEHE.

" CHEOBJONG: Palace Guard inspection ceremony"


Cheobjong is a reenactment that the king pays a royal visit to Heungnyemun gate in order to supervise the activities of guards. 

According to Gyeonggukdaejeon, Cheobjong, literally means, "THE BIG BELL" used under an emergency state and the King's inspection. At the toll of Cheobjong, palace guards gathered together to go under an inspection, along with the civil and military officials. It is recorded that such event was carried out not only to tighten the military discipline and but also to maintainthe fundamentals of the country 

During the ceremony, approximately 200 cast members will play palace guards to reenact the disposition of the commands, recorded in the text, Owijinbeob which comprehensively compiled the military theories from Jinbeob, Gyechukjinseol and so on. In addition, Sippalki, contributing to preserve the Koreantraditional martials art, will give a demonstration, expressngthe virile spirit of the early Josean Dynasty.

Cheobjong, achieving its continuous development year by year, is a reenacment to show picturesque Gyeongbokgung Palace living within out daily lives and its history to the visitors. On a basis of this effect, Cheobjong devotes to the tourism industry by making the best use of cultural heritage.


Sorry tau. Azie malas nak translate jadi Azie taip dalam ENGLISH. Ini lah dia " CHEOBJONG: Palace Guard inspection ceremony". Ramai cast member yang berlakon dalam ceremony ini. Azie dapat lihat tiga ceremony procedure saja iaitu Cheobjing(Bell Tolling),Arrayal and Inspection dan Martial Arts Demonstration and Competition. Nampak betul-betul real masa mereka melakukan Martial Art. huhuhu.

Selepas tu, kami membeli tiket untuk masuk ke dalam "GYEONGBOKGUNG PALACE"tu. Harga tak mahal pun dalam 1000 won  saja. Tapi kaki korang kena lah kuat yer. Kawasan istana tu memang besar. Azie pun tak larat nak pusing semua. Hanya separuh sahaja. Hehehe.

Selepas selesai tengok Cheobjong ceremony, kami pun bergambar dengan raja dan pengawal-pengawal nereka. Mereka ini memang spotting dan tak sombong. 
 Ini gambar Azie. hahaha kelakar ajer. pakai Jubah tapi kasut sport. Nak buat macam mana. Dekat Korea ini tak boleh nak pakai heel or wedges . Semua tempat berbukit walaupun jalan rata. Bak kata Awin, Kita buat dia bukan dia buat kita hehehehe.

 Ini pula seperti kawasan taman untuk puteri-puteri mereka beriadah atau bermain. Memang cantik tempat ini. Kalau boleh nak ajer buat satu taman dekat rumah hehehe. Cantik kan tempat ini. Azie suka kawasan macam ini tenang saja.

Lepas itu, seperti biasa apabila camera berada di tangan masing-masing nak berselfie. Macam-macam ragam yang ada hehehe. Tengok la yang nie. Ermm..dekat Malaysia tak boleh nak bersilat dekat Korea juga nak tunjukkan kehebatan mereka. Hehehe


Kebetulan kami sedang berjalan-jalan tiba-tiba kami terjumpa dua orang puteri Hanbok. Comey betul mereka ini. Mereka pun friendsly dan tak sombong, apabila kiteorg nak bergambar dengan mereka. Yang paling penting mereka pun suka dengan baju traditional kami. Hehehe...terharu kejap . Lagi pun mereka boleh berkomunikasi dengan bahasa ENglish. Alhamdulilah, kalau tak berbelit lidah Azie nak cakap Hangul dengan dorang ini.

 Ini pula tiga jejaka yang perasan. Masing-masing berebut nak bergambar dengan puteri-puteri hanbok ini. Akhirnya sorang pun tak dapat. HAHAHAHA ( gelak besarrrr kejapp).


Hehehe...Sampai disini saja lah dulu yer entry untuk kali ini. Azie nak sambung buat report kejap. lepas itu, kalau ada masa lagi Azie update next entry. Hopefully korang suka entry kali ini.

~Annyong~
~Wasalam~

No comments: