Wednesday, January 22, 2014

0
Moshi Moshi

Review: Tony Moly Lipt Tint Magic

 photo Salam-1.png

Hye. Good Morning. Apa Khabar??Dah Breakfast ker belum??Sebelum nak buat sesuatu seperti nak pergi kerja, pergi sekolah atau pun pergi kelas korang kena lah breakfast dulu. Kalau tak breakfast mcm mna nak buat kerja-kerja dekat office dan mcm mna lah nak terima ilmu yang diberi oleh pengajar kepada kita. Breakfast sangat-sangat lah penting tau.

Pagi-pagi nie azie tak tahu nak update apa disebabkan azie bosan. azie nak buat review lagi . Review kali ini pasal penjagaan bibir. Pernah tak korang semua ada masa bibir menjadi kering, mengelupas kadang-kadang rasa tak selesa. apabila lepas makan sahaja lipstick mesti akan hilang. Ada juga yang mengalami masalah bibir yg gelap, pucat dan sebagainya. Pernah tak korang hadapi semua tu.

Macam azie pernah juga alami. Azie sering kali mengalami masalah bibir mengelupas terutamanya apabila berada di persekitaran yang sejuk seperti didalm office or kelas. Kadang-kadang ada juga yang cakap bibir azie pucat macam tak sihat.

Hrmm...Disebabkan azie tidak suka memakai lipstick  ramai yang mengatakan bahawa azie nie seperti tidak bermaya, muka letih, tak ceria dan tak sihat. Jadi azie cari jalan penyelesaian yang lain. Azie mencuba satu produk dari Tony Moly iaitu " Lipt Tint Magic". Harga lipt tint magic ini RM19.90.  Kedai Kosmetik TOny Moly ini terdapat di KL FESTIVAL. Pada mulanya, azie tak berapa minat nak beli sebab bagi azie tengok lipt tint ini sama saja macam lip balm yang lain. Tetapi disebabkan member yang suggestkan jadi azie pun cuba beli satu iaitu " lipt tint magic Strawberry". Lipt tint strawberry nie bekas dia yang jernih tu.



Mula-mula pakai azie ingat tak ada warna sebab temgok packaging lip tint ini warna putih. Jadi azie pun letak lah sesuka hati azie sahaja. Tapi rasa and bau lipt tint ini memang bau strawberry. Pakai punya lah pakai....Ambil kau...Merah bibir azie dibuatnya. Rupa-rupanya lipt tint ini memang ada warna apabila kita pakai pada bibir. Tapi warna bibir kita jadi warna natural tak adalah merah sangat seperti lipstick. Satu hari azie pakai dengan sapuan pada pagi sebelum pergi kerja sampai lah nak balik bibir azie still merah-merah jambu gitu. Walaupun azie dah makan lunch...hi tea but my lips still same. Sampai lah sekarang azie still pakai lipt tint ini. Dah tak pandai dah lip balm yg lain. Patut lah nama liptint ini " Lipt Tint Magic" because color packaging white  but after applying on the lipt...WOW..so gorgeous....



  

By the way lipt tint ini ada empat jenis tapi yang azie tahu hanya tiga sahaja. Packaging yang putih itu adalah strawberry, Green adalah Apple and merah hati is a grape. Each of this lipt tint have a different color But I like all this lipt tint color because is very suitable with my skin. Lip tint ini juga melembapkan kulit bibir azie. Now, bibir azie dah tidak mengalami masalah mengelupas. 

Mungkin sesetengah cara pemakain lipt tint ini lain. Cara pemakaian yang azie selalu pakai ialah first azie akan apply "Vaseline Lipt Theraphy" lepas itu, baru azie apply lipt tint ini. Apabila azie pakai cara begini, bibir akan mendapat lebih kelembapan dan bibir juga tidak akan menjadi kering. Selain itu, warna lipt tint tu menjadi lebih cantik dan tahan lama. It depends kepada sesetengah individu cara pemakaian atau penjagaan bibir. 

Azie rasa itu sahaja yang dapat azie kongsikan bersama korang semua. Hopefully korang semua suka dengan entri kali ini. Azie minta diri dulu. Jika ada kesilapan, kesalahan azie mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Jika ada certain entri azie yang membuatkan korang semua tidak suka. Apa yang azie update ini adalah sekadar suka2 sahaja. Menceritakan pengalaman, percutian  dan selainnya. 

Inshaallah , kalau ada rezeki nanti azie update lagi yer. 

Wasalam,




Sunday, January 19, 2014

2
Moshi Moshi

Korean Vs Malay. What That??

 photo Salam-1.png

Hye. Selamat malam. Apa khabar??? korang dah DINNER ker??Malam nie azie just dinner sushi only. tapi alhamdulilah kenyang juga. By the way, mesti korang semua tertanya-tanya apalah entri untuk malam ini "KOREAN vs MALAY????" korean bergaduh dgn malay ker??ada perlawanan bola diantara korean dgn malay ker???Mesti banyak persoalan yang korang akan tanya. Sebenarnya, ini tiada ken mengena pun pasal pergaduhan, perlawanan atau pun bola. Malam ini azie nak share dua drama iaitu 1 daripada drama korean dan 1 lagi drama melayu.

Disebabkan azie nie orang melayu, orang malaysia jadi azie akan strat dgn drama melayu dahulu. Walaupun azie nie seorang yg fanatik pasal korean tapi hati azie tetap orang malaysia tau. Sekarang ini azie tengok banyak betul drama-drama melayu yang diterjemah kan melalui novel dan dijadikan sebagai sebuah drama. Tetapi bukannya semua drama-drama dari novel diambil sepenuhnya. Sebelum azie menonton drama ini azie memang dah baca novel tersebut. kalau diikutkan memang seronok. Kadang-kadang geli hati apabila membaca. Ada juga yang mengatakan azie nie tak betul because senyum and ketawa sorang2. hahaha..whatever....!!!Ada aku kisah.

The titile of malay drama from novel is a "PROJEK MEMIKAT SUAMI". First of all memang best walaupun drama ini belum habis ditayangkan lagi. Tetapi apa yang azie telah baca didalam buka sama dengan drama. Jadi, azie semakin suka dan tidak sama untuk menonton drama ini sampai habis. Siapa tak kenal pelakon dalam drama ini iaitu EMMA MAEMBONG & AIMAN MENTOR.  Watak yang mereka lakon kan memang menjadi dan sangat sesuai.



DRAMA/NOVEL: PROJEK MEMIKAT SUAMI

Drama ini ditayangkan di ASTRO RIA tetapi azie tak berapa nak pasti hari apa dan pukul berapa. Sebab azie tonton drama ini dalam TONTON ONLINE ajer. Al-maklum lah tak mampu lagi nak pasang ASTRO hehehe...korang semua tengok lah drama ini best sangat2. azie suka. Sekarang kite proceed ke drama yang seterusnya iaitu "DRAMA KOREAN".

 Malam nie nak share satu drama korean yang telah azie tonton sebelum ini. Cerita jalan drama ini sangat menarik but azie tak suka ending this drama. huhuhuhu...but i love the actor and actress in this drama... So sweet...so cute and so emosional. Siapa lah yang tak kenal pelakon popular iaitu "LEE MIN HO", "WOO BIN" & "PARK SHIN HYE" bagi azie mereka ini memang pelakon yang terbaik. I love them.

Lupa pulak nak beritahu apa lah title drama korean ini. Drama korean ini, adalh sebuah drama yang baru pada tahun 2013. Tajuk drama ini ialah "THE HEIRS". Azie rasa mesti ramai yang dah tengok drama ini sebab banyak notification yang terdapat dalam FB mepromosikan drama tersebut. Jadi tak payah lah azie nak cerita panjang2 sebab lain orang lain rasanya. First of all drama ini best cuma azie tak berapa suka ending of this story.


 

THE HEIRS 2013

Hrmm...azie suka kedua-dua drama ini, walaupun ada sesetengah scene yang mempunyai kekurangan tetapi drama ini still best. Ini bagi pendapat azie. Pendapat korang azie tak tahu lah. Kalau azie akan bagi 4 start for both this drama. Jikalau pelakon tidak membawa watak dgn baik walaupun drama ini diambil dari novel yang begitu menarik jalan ceritanya. Drama ini tidak dapat yang terbaik. Hujung pangkalnya adalah pelakon tu sendiri. 

Orite...azie nak minta diri dahulu untuk solat isyak kejap. Inshaallah, nanti azie akan update something entri yang menarik.

Wasalam,


0
Moshi Moshi

Review Etude House product

 photo Salam-1.png

Hye. Apa khabar? Azie harap anda semua berada dalam keadaan sihat walafiat disamping keluarga...buah hati....anak-anak yang tersayang. Azie minta maaf kerana sudah beberapa bulan ini azie sudah jarang meng"UPDATE" blog disebabkan kesibukkan yang tak dapat azie elakkan.

Pada hari ini azie akan mengupadate something pasal produk kecantikan, kosmetik dan skincare. Mesti anda semua bosan asyik entri pasal Kpop, holiday, and etc. Now, azie nak update something different sikit dari sebelum ini.  Ini adalah entri pertama untuk tahun baru 2014. Pada bulan ini Etude House telah membuat satu promotion untuk jualan barang-barang produk mereka iaitu:


Ini lah barang-barang yang EH buat promotion. Azie memang suka beli skincare, make up , and mask dekat EH kerana barang-barang mereka semuanya berkualiti tinggi tetapi yang paling best kalau beli lebih dari rm50 boleh dapat sample dari mereka.

This month EH buat promotion "SWEETIE CLUB 2014" promotion ini valid for this January only.  Antara barang-barang yang tersenarai didalam promotion ini ialah "

I Need You Mask Sheet 5pcs RM15
 Milk Talk Body Wash Rm19.90
Dear My blooming eye RM39.90
Look My Eye Duet RM19.90
EH Dear Girl Vitcara Long& Curl Mascara RM 19.90
EH Dear Girl cute Eye maker RM29.90
EH Dear Girl Lip Balm RM 19.90
EH Dear Girl Tint + Balm RM 29.90
EH Dear Girl Be Clear BB Cream Rm 29.90

Murah kan???Bagi azie murah lah. kalau nak ikut kan harga sebelum promotion satu barang saja dah rm50 and above. Walaupun harga mahal kualiti barang EH memang bermutu. Sebelum ini azie dah cuba pakai compact powder dari EH iaitu :


Dear My Blooming Pact

Azie pakai Natural beige iaitu code utk color compact powder ini W13. Masa azie beli compact ini dengan harga promotion RM29.90. Bagi azie bedak compact ini best bila pakai. Bedak ini tidak berminyak apabila berada dibawah cahaya matahari. SPF bedak compact ini ialah SPF 30/PA++.

Selain daripada compact powder ini, azie juga telah cuba memakai BB cream dari EH juga.  Nama BB cream ini ialah Preciuous Mineral BB Cream Bright Fit. Azie memakai code warna W13 dan mempunyai SPF 30/PA ++. BB cream ini sesuai dipakai oleh sesiapa sahaja tetapi bagi azie code W13 natural beige ini tidak sesuai dgn kulit azie kerana warna BB cream ini terlalu gelap. BB Cream ini harga dia RM90.00. Selepas pakai BB cream ini kulit muka akan jadi smooth dan tidak berminyak apabila erada di bawah cahaya matahari. Anda juga tidak perlu memakai bedak compact apabila anda sudah meletakkan BB cream ini ke kulit anda. tetapi depend kepada sesetengah individu sama ada nak letak compact powder atau tidak. Dekat bawah ini azie ada letakkan gambar BB Cream EH. 


Precious Mineral BB Cream Bright Fit.

Selain daripada barang make up seperti compact powder dan BB cream. Azie telah pun mencuba Scrub Massage utk kulit muka. Disebabkan produk skincare yang azie guna tiada scrub massage, Azie telah mencuba salah satu scrub massage di EH produck iaitu :



Scrub Massage Skincare 


Scrub Massage dari EH ini ada banyak tetapi azie telah mencuba Scrub Massage Cream Pomegranate. Sruc ini untuk memberi kulit jadi smooth. Cara penggunaannya senang sahaja. Mula-mula kena cuci muka dengan cleanser. Lepas itu, lap kulit muka sampai kering dan letakkan scrub massage ini pada kulit muka. gosok secara bulatan supaya scrub ini dapat menanggalkan kesan-kesan kotor yang terdapat pada kulit. selepas itu, basuh kulit dgn air suam tau ( jgn guna air pns...). lepas tu korang akan dapat rasa perbezaan kulit korang. Satu paket ini boleh pakai 3x tetapi azie boleh pakai lebih dari 5x untuk satu pakat. satu paket ini harga RM9.90 murah saja. Ini harga untuk paket berkembar.

Sekarang azie nak cerita pasal Mask pula. Mask ini elok untuk kulit terutama kepada yang tidak mempunyai masa untuk menjaga kulit muka anda. Mask nie bukan kena pakai selalu pun seminggu 2x pun dah memadai. Hari tu masa promotion azie telah membeli Mask sheet sebanyak 5pcs dgn harga RM15.00 sahaja. Kalau harga sebelum promotion satu sheet RM 6-RM 10 kalau tak silap azie lah. Dekat bawah ini azie lampirkan gambar mask yg azie beli tu. 


I need Mask Sheet 5pcs

Selain dari mask sheet tu kalau korang rasa mask sheet ini macam rugi saja beli sebab hanya boleh pakai sekali saja. Korang boleh juga membeli mask seperti gambar di bawah ini. Mask ini namanya It's Real Mini Pack. Kalau tak silap azie mask ini ada banyak packaging tetapi azie suka dua packaging yang azie telah lampirkan gambar dibawah ini.



It Real Mini Pack Mask

Mask diatas ini pakainya sama sahaja seperti yang pakai scrub massage. Mask ini diperkaya dgn vegetarion dan fruit. Mask yang azie beli ialah "It Real Mini Pack Chesnutt Shell"  Mask ini adalah untuk menanggalkan kotoran yang terdapat pada kulit muka. Lupa nak beritahu harga hehehe...Satu mask ini harganya RM9.90. Boleh pakai sebanyak 3x kalau pandai jimat lebih dari 3x. Mask ini juga ada jual dalam satu set setiap set tu terdapat pelbagai jenis mask seperti hilangkan kotoran, hydration, melembapkan kulit dan sebagainya. 1 set It's Real Mini Pack dengan Harga RM89.90.

Make up, Skincare, dan Mask terdapat juga hand cream yang begitu wangi sangat-sangat. Azie telah pun membeli salah satu hand crean dekat EH dgn harga promotion RM19.90 iaitu I can Fly Hand cream .Harga sebelum promotion ialah Rm35.90. Kalau korang tengok packaging dia mesti korang akan beli. COmel sangat2. 


I can fly Hand cream 

Tengok packaging hand cream ini comel kan. Siapa lah yang x akan terbeli tengok burung hantu secomel ini. Hand cream ini memang mudah untuk dibawa kemana2. Hand cream ini akan membuatkan kulit tangan korang lembut dan sentiasa wangi. Lagi satu yang azie paling suka...Hand cream ini tidak melekit dan cepat kering apabila sapu di tangan.  Seterusnya azie nak share untuk yang terakhir iaitu Body care. Sebelum ini azie memakai dove sebagai sabun mandi azie sampai lah sekarang tetapi azie telah mencuba salah satu produc EH iaitu untuk body Care Nama Shower itu ialah " Milk Talk Body Wash" terdapat  lima jenis wangian tetapi azie rasa kalau korang bau body wash ini mesti akan rasa lapar.  seperti nak makan saja sebab bauan body wash ini menyerupai susu strawberry, chocolate, buah apple dan etc. Dekat bawah ini azie lampirkan gambar comel milk talk body wash. Comel kan...Harga masa promotion RM19.90. Sebelum promotion RM35.90. Body wash ini boleh dibawa untuk travel sebab comel dan kecil saja.


Milk Talk Body Wash

Ini semua adalah barang-barang yang azie beli masa promotion bulan ini January pada tahun 2014. Selepas tu, azie dapat satu sample body scrub dari EH iaitu KNOW YOUR BODY Soft cream scrub. 


Know Your Body Soft Cream Scrub

Etude House bukan sahaja produck make up dan skin care malah EH merupakan satu station yang mempunyai pelbagai produck dari hujung rambut sampai hujung kaki setiap individu. EH juga bukan sahaja untuk kaum wanita tetapi kaum ADAM pun ada juga.  

Hari ini memang azie spend time untuk update pasal produk-produck yang tekah azie cuba. Alhamdulilah sampai sekarang elok sahaja dan tidak mempunyai masalah apa2. kalau sesiapa yang mahu mencuba produk dari EH korang kena cuba pakai trial kit dulu. takut sesetengah kulit tak sesuai dengan produk2 seperti ini. 

Ok lah azie nak pergi lunch dulu. Dah terlalu lapar sangat-sangat ini. Nanti ada masa azie akan share lagi apa2 produk yang azie gunakan. Have a nice day. Happy weekend ...

Wassalam,