Thursday, February 23, 2012

2
Moshi Moshi

3D Modelling 1st time (^_^)

 photo Salam-1.png
Apa khabar??slmt pgi sume...
wahhh...awal sungguh sy bgn pgi hari nie
nk tau sbb apa....bkn sbb nk update new entry...
but i have ti finished all my assignment or project before due date...
tgh2 wat assigment nie...azie tergrk lah nk share dgn u all sume...
agk2nyer asigmnt apa yg azie kena wat yer....

ok let continue....
azie kena wat 1 character monster....yg basic & simple lah monster 2...
smlm 3 jam lebh aze wat x jadi2...hdi azie pun mencubanyer lgi pagi nie...
akhirnya azie berjya membuat kepla monster ajer...
al maklum lah azie nie kan beginer lgi
x tau lgi cra2 nk wat cartoon 3D nie...
ini lah 1st time azie wat...tp alhamdulilah wlupun hnya jdi kepla shja..tp azie ttp akn terus berusaha utk melakukannya yg lgi baik....

Dekat bwhnie lah monster azie..siap wrna purple lgi hehehe.
tp monster nie nk ke outer lgi sbb x dpt sgt smooth nyer...and nmpk penyek sikit muka dia..nnt azie adjustkan..pas2 nnt azie update lgi yg terbaru....

ok lah azie k smbng wta keje azie nie..nnt azie update lgi ok...bye sume...Good Morning (^_^)

Friday, February 17, 2012

4
Moshi Moshi

10 Perkara Yang Merosakkan Otak (^_^)

 photo Salam-1.png

Apa kabar??sowie dh lama x update blog nie..
bz sgt...terkejar-kejar azie...
ok pgi nie azie nk share dgn korang sume dgn 1 artikel nie...
ok jom kte bc sama2 (^_^)

1. TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI

***Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga, iaitu sebanyak 25% daripadakeperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2. TERLEBIH MAKAN

***Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut danusus untuk tujuan pencernaan , menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.

3. MEROKOK

***Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4. MENGAMBIL GULA YANG BANYAK.

***Gula yang berlebihan dalam badan boleh menganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga boleh menganggu perkembanga otak yang sihat.

5. MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR

***Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.

6. TIDUR YANG BERLEBIHAN.

***Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7. TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA.

***Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.

8. KURANG BERIMAGINASI.

***Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita. Kurang imaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.

9. JARANG BERFIKIR

***Jarang berfikir menyebakan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif . Maka, selalu berfikir akan melatih otak kita berkerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.

10. TIDAK MEMBACA AL-QURAN

*** Al-quran merupakan kalimah-kalimah ALLAH SWT. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rrosak. Tidak membaca Al-quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.

---huhuhuhuhu.....kasihan kt otak kita kan...pas azie bc psl artikel nie bru lah azie tahu bhwa otak kte lgi letih berkerja....tp kta lak x pndai nk jaga otak kte nie...asik nk push otak kta utk berfikir....huhuhu...jdi lps nie kte kena lah jga otak kte bek2 tau...hehehe...

ok lah just nk share ajer....

azie nk g kelas dulu lah nnt lmbt x psl2 dok luar trus...:)

Saturday, February 11, 2012

1
Moshi Moshi

Kasihani Lah Kaum Adam

 photo Salam-1.png

Apa khabar???Sowie lah smlm azie jnji nk ltk entry nie pgi td....tp x smpt lah...skunk nie bru azie dpt update psl entry nie...azie smlm tgh tgk2 lah 1 laman web psl "PENGETAHUAN ISLAM" sikit..wlaupun azie tau azie x lah pndai dlm Islam tp azie slalu jgk cri2 psl "DOSA & PAHALA" dlm Islam..bila bc ajer psl artikel nie azie rsa tkut sgt...btl lah apa org ckp perempuan mmg sng msk syurga tp sng msk neraka .....tp ditariknya dgn kaum lelaki skli lak 2....



**Di akhirat nanti ada EMPAT golongan LELAKI yang akan ditarik masuk ke NERAKA oleh WANITA. LELAKI itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada WANITA dan TIDAK menjaga amanah itu. Mereka ialah :-----

1)**Ayahnya**

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya
didunia, Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan
sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuanya tidak menutup aurat. Tidak cukup
kalau dengan hanya memberikan kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke
"NERAKA" oleh anaknya.

(p/s: Duhai lelaki yang bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang? Adakah kau mengajarnya bersolat & saum??? Menutup aurat? Pengetahuan agama? Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah untuk menjadi bahan bakar neraka jahannam)

2)**Suaminya**

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya, Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yang alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam "NERAKA"

(p/s: Duhai lelaki yang bergelar suami, bagaimanakah keadaan ister tercintamu sekarang? Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yang kau akan sehidup semati bersamanya di "TAMAN NERAKA" sana)

3)**Abang-abangnya**

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s: DUhai lelaki yang mempunyai adik perempuan, jangan hanya menjaga amalmu, dan jangan ingat kat terlepas. Kau juga akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak..jika membiarkan adikmu bergelumang dengan maksiat..dan tidak menutup aurat.)

4)**Anak-anak lelakinya**

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram disisi Islam. Bila ibu membuat kemungjaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s: Duhai anak-anak lelaki. sayangilah ibumu. nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa. kerana ibu juga insan biasa. tak lepas dari melakukan dosa. selamatkan lah dia dari menjadi "KAYU API NERAKA" jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya)


--Lihatlah betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja didunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kau lelaki yang bergelar ayah,suami, abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman ALLAH SWT; "Hai anak ADAM, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia,jin dan batu-batu"!!!--


p/s: Azie sekadar nk berkongsi sahaja....x ad sebab utk azie menghina atau menyindir org lain..sbb azie pun manusia biasa ajaer....ok lah hopefully pas bc entry nie..kte fikir2 lah wahai wanita...sanggupker kte nk trik org yg kte syg bersama dgn kte wlupun mereka seorg yg baik...dan mentaati suruhan ALLAH SWT .......

wassalam




0
Moshi Moshi

TypoGraphy DesiGn @ CreAte LoGo

 photo Salam-1.png
hye sume....huhuhu...sowie tau azie mmg x dpt nk update blog...coz byk sgt asgment azie smpi x cukup tido skunk nie...mkn pun dh x tntu dh....

ok pg ini azie nk share dgn u all sume ttg artwork azie nie...tp azie x lah sekreatif mna pun biasa2 ajer....

Assigment 1 azie nie...azie kena create logo nama azie.....tp azie mula2 2 mmg x ad idea lngsung nk wat mcm mna...jdi azie pun main belasah ajer....

azie buat 3 design tp just 1 ajer yg kena submit....

u all tgk lah...klu nk comment apa2 dipersilakan azie x ksh pun....


nmpk x kt atas nie....nie sume design logo nama azie..tp azie x sure lah mna yg agak2nya lecturer 2 pilih.....

ok lah u all tgk2 lah dulu yer...azie nk msk tido jam pun dh nk dkt pukul 2 pg....sok pgi azie akan update somthing but for a "LELAKI" tp ad unsur keagamaan lah sikit....just utk kongsi pengetahuan sahaja.....

ok bye2....muuaahhh
0
Moshi Moshi

"HeartString" Korean Drama Again

 photo Salam-1.png
apa kabar semua...hehehe,...
azie rindu dgn u all sume...
yer la dh lama azie x update blog...
ok ari nie azie nk update psl drama korean lah...
azie x ksh klu u all sume nk ckp apapun yg pnting azie ttp akn update about korean

kali nie azie update psl drama "HEARTSTRING" best citer nie tgk lah jgn x tgk.....lgipu lgu2 kt dlm drama ini best2 belaka....hero dia sapa x knl kumpulan "CN BLUE" btl x....azie x mau citer pjg2...nnt setgh org lain sentuhan drama yg mereka suke...





p/s: hopefully u all sume ley lah kongsi drama lain selain drama korean pun ok jgk...azie pun nk share dgn korang sume nnt....ok lah azie kena mnta dri dulu nie byk tugasan yg perlu azie siapkan....ok bye2.....

Wednesday, February 1, 2012

3
Moshi Moshi

"TAK MUNGKIN DIA" - "RANIA FIRDAUS

 photo Salam-1.png
hye sume..
Apa kabar...
ok mlm nie azie nk update psl novel yg azie bc lah tau...
yg azie bru beli kt "KARNIVAL KARANGKRAF" hehehe...
tajuk novel 2 "TAK MUNGKIN DIA" cerita dia best lah jgk wlupun simple...
azie suke tgk penulisan dia best and simple..
karakter yg dia pilih pun okkk......


ini ajer yg azie nk share..ok lah..azie nk msk tido sok pgi2 ad kelas...bye..muuaahh




0
Moshi Moshi

Keistimewaan Wanita

 photo Salam-1.png
apa khabar sume..
ok entry tgh ari nie psl wanita lah..
td msa tgh melayari FB azie terbaca lah dkt lecturer azie punyer wall.d dia share something about wanita...before that u all bc lah dulu yer 6 sebab wanita nie beruntung sgt2..xpecially wanita yang dh pun berkahwin..---->


Enam Sebab Beruntungnya Perempuan Mempunyai Rahim


1. Dia bekerja dengan ALLAH...jadi "Kilang Manusia". Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...7 hari sehingga 15 hari dia tak wajib sembahyang tetapi ALLAH anggap diwaktu itu sembahayang terbaik darinya.

2. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. CUti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang ALLAH beri sebab dia berkerja dengan ALLAH.. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang..sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3. Satu lagi berita gembira untk wanita sepanjang dia mengandung ALLAH sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat TUHAN beri kepada wanita, Jadi kenapa perlu takut untuk beranak? Marilah kita berpegang kepada tali ALLAH. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. ALLAH izinkan terus masuk syurga.

4. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami : Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5. Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan "PAHALA EXTRA" yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari..Bila dia lihat suaminya terhegeh0hegeh di "TITIAN SIRAT", dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalu suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6. Manakal suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalm dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya fahan akan syariat ALLAH agar tidak derhaka dengaNYA. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.

Azie rsa u all sume msti dh hbs bc kan...kte nie beruntung dilahir sbg wanita....tetapi ramai ygn menyatakan wanita juga senang untuk msk ke dlm neraka....

renung2kan lah dgn apa yg telah kte pernah wat slh...

wslam....