Sunday, November 27, 2011

4
Moshi Moshi

Those Born in 80'

 photo Salam-1.png
hye sume
apa khabar??hopefully u all yg dlm blog nie shat walafiat yer...
ok mlm nie x adlah nk update yg penting sgt..tp u all sume msti ingt kan zaman kanak2 korg...mcm zaman kanak-kanak azie penuh dgn kegembiraan,keceriaan,gelak tawa dan bermacam2 lgi...azie dpt idea utk entry kali nie coz ad someone yg dlm FB azie ad share something about zaman kanak2..yg lahir pada thun mana yg paling seronok sgt2...


"FOR ALL THOSE BORN IN 80"
We are the last generation that learn to play at the street,we are first that play a video games, see cartoon in color and went to amusement park. We the last to records song of the radio on cassettes and we are pioneer of Walkman and chat rooms. We learned how to program VCR before anyone else, play with ATARI, SUPER, NINTENDO and believed that internet would be a free world all on a 56kbit modem. Traveled with car without seat belt and air bags and lives withour cell phone. Road our bicycle down the road without brakes. We never had phone but still keep in touch. We do not have playstation, 99 television station, flat screen, surround sound, mp3, ipod, computer and broadbands

BUT NEVERTHELESS WE HAD A GREAT TIME

Budak-budak yang lahir pada tahun 80/90an, mesti ingat masa sekolah rendah dulu2:-

1.Dekat sekolah ada salesman jual buku cerita. Hari ini bagi list. Esok minta duit beli walaupun
buku itu sudah tahu. Salesman susu pun sama jugak.

2. Dekat library, budak2 memang baca buku tapi sekadar tengok gambar sahaja. bila ada program NILAM . sibuk semua nak pinjam buku.

3. RMT dekat sekolah makanan memang tak best tapi yang berduit pun nak join RMT.

4. Pakai pensel box yang boleh buka depan belakang. lepas tu, ada pengasah pensel dekat tengah2 dia.

5.Main lawan pemadam. sayang nak guna untuk padam padahal itu fungsi sebenarnya untuk
padam

6. pakai pembaris yang bergerigi. dekat dalam ade air pastu ada benda berkilat dalam air itu.

7. cikgu pakai pembaris kuning panjang. ade pemegang dekat tengah2 tapi tak pernah nampak
cikgu pegang pun dekat situ.

8. bulu ayam jadi ramping kerana sering dijadikan rotan

9. masa pendidikan seni. lukis semua boleh tapi bila time warna semuanya hampeh. ada jugak
yang buat anyaman pakai kertas wrna. kolaj la. ape la....

10. main game 2D. super contra, super marios, street fighter. semuanya pakai tape

11. Jam tangan BOY LONDON jdi idaman. sebb boleh tukar2 warna ikut suhu dan cuaca

12. takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak

13. balik sekolah beli JOJO tak pun DENDANG. TORA best jgk. beli sebb nak kan mainan. coklat
dia tak makan pun.

14. Kasut berlampu kat tapak. yang iklan die dekat tv boleh tembak ALIEN tu...

15. siri cartoon: DRAGON BALL, POWER RANGERS, ULTRAMAN, NINJA TURTLES,
THUNDERSCATS, MASKMAN, GABAN dan macam2 lagi.

Jangan lah lupa semua ini sebab zaman sekarang budak2 tak sempat nk layan benda2 ini. asyik ngadap tv dan PS sahaja...kite akan sentiasa berubah, cuma asal-usul kite yang permanent....ini lah baru zaman kita kawan2....

Zaman kte lah yang paling seronok kan...penuh dn keceriaan...hopefully u all mesti teringt zaman2 u all...

ok bye2....





4 comments:

wynaa said...

yes ! memori kot . hehe , tp syg lah , bebudak sekarang dah advanced . semua main game =.="

Axieana Yumi Life said...

btl 2...kanak2 skunk asik dok umah ajer..men PS, & on9...zaman kte sonok kan....:)

cikpia said...

ada lagi : orang jual vitagen. hari ni bagi borang tempahan, esok bawak dwet amik air. he he......

Axieana Yumi Life said...

hehehe...msih ad lgi kan....tp yg lain2 kte x tau lagi..masih ad ker or x???