Sunday, November 27, 2011

11
Moshi Moshi

Korean Movies

 photo Salam-1.png

hye...apa khabar?? Sejak dah start cuti semester nie rajin lak lah azie update entry..pdhal entry yg merapu ajer hehehe...mlm nie tiba2 ajer azie nk share kt korg sume psl movies korean yg tlh azie tonton...

nk dikatakan azie nie x lah minat sgt dgn citer korean nie. mak cik azie lah yg ajar azie tgk movies korean...hehehe...citer korean yg pertama azie tonton ialah "WINTER SONATA". Ala...kan dulu ada citer nie kuar kat TV3..klu x silap azie setiap petang dlm kul 4.30ptg mcm 2 lah...start dri situ lah azie minat dgn citer korean nie....

ok lah azie mls lah nk citer pjg2...azie hnya nk senaraikn citer korean yg azie dh pun hbs tengok...jom....

"WINTER SONATA"



"FULLHOUSE"


"MY GIRL"


"BOY OVER FLOWER"


"MY GIRLFRIENDS IS GUMIHO"


nie lah citer korean yg azie dh pun tonton...mmg best...citer korean nie sekali dh tgk die jadi mcm ketagih lah pulak..x ley nk stop....lg 1 citer korean nie x membosankan...hehehe...cuti semester nie nk hbskan sume citer korean yg sudh ad...hehehe

ok selamat menonton

4
Moshi Moshi

Those Born in 80'

 photo Salam-1.png
hye sume
apa khabar??hopefully u all yg dlm blog nie shat walafiat yer...
ok mlm nie x adlah nk update yg penting sgt..tp u all sume msti ingt kan zaman kanak2 korg...mcm zaman kanak-kanak azie penuh dgn kegembiraan,keceriaan,gelak tawa dan bermacam2 lgi...azie dpt idea utk entry kali nie coz ad someone yg dlm FB azie ad share something about zaman kanak2..yg lahir pada thun mana yg paling seronok sgt2...


"FOR ALL THOSE BORN IN 80"
We are the last generation that learn to play at the street,we are first that play a video games, see cartoon in color and went to amusement park. We the last to records song of the radio on cassettes and we are pioneer of Walkman and chat rooms. We learned how to program VCR before anyone else, play with ATARI, SUPER, NINTENDO and believed that internet would be a free world all on a 56kbit modem. Traveled with car without seat belt and air bags and lives withour cell phone. Road our bicycle down the road without brakes. We never had phone but still keep in touch. We do not have playstation, 99 television station, flat screen, surround sound, mp3, ipod, computer and broadbands

BUT NEVERTHELESS WE HAD A GREAT TIME

Budak-budak yang lahir pada tahun 80/90an, mesti ingat masa sekolah rendah dulu2:-

1.Dekat sekolah ada salesman jual buku cerita. Hari ini bagi list. Esok minta duit beli walaupun
buku itu sudah tahu. Salesman susu pun sama jugak.

2. Dekat library, budak2 memang baca buku tapi sekadar tengok gambar sahaja. bila ada program NILAM . sibuk semua nak pinjam buku.

3. RMT dekat sekolah makanan memang tak best tapi yang berduit pun nak join RMT.

4. Pakai pensel box yang boleh buka depan belakang. lepas tu, ada pengasah pensel dekat tengah2 dia.

5.Main lawan pemadam. sayang nak guna untuk padam padahal itu fungsi sebenarnya untuk
padam

6. pakai pembaris yang bergerigi. dekat dalam ade air pastu ada benda berkilat dalam air itu.

7. cikgu pakai pembaris kuning panjang. ade pemegang dekat tengah2 tapi tak pernah nampak
cikgu pegang pun dekat situ.

8. bulu ayam jadi ramping kerana sering dijadikan rotan

9. masa pendidikan seni. lukis semua boleh tapi bila time warna semuanya hampeh. ada jugak
yang buat anyaman pakai kertas wrna. kolaj la. ape la....

10. main game 2D. super contra, super marios, street fighter. semuanya pakai tape

11. Jam tangan BOY LONDON jdi idaman. sebb boleh tukar2 warna ikut suhu dan cuaca

12. takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak

13. balik sekolah beli JOJO tak pun DENDANG. TORA best jgk. beli sebb nak kan mainan. coklat
dia tak makan pun.

14. Kasut berlampu kat tapak. yang iklan die dekat tv boleh tembak ALIEN tu...

15. siri cartoon: DRAGON BALL, POWER RANGERS, ULTRAMAN, NINJA TURTLES,
THUNDERSCATS, MASKMAN, GABAN dan macam2 lagi.

Jangan lah lupa semua ini sebab zaman sekarang budak2 tak sempat nk layan benda2 ini. asyik ngadap tv dan PS sahaja...kite akan sentiasa berubah, cuma asal-usul kite yang permanent....ini lah baru zaman kita kawan2....

Zaman kte lah yang paling seronok kan...penuh dn keceriaan...hopefully u all mesti teringt zaman2 u all...

ok bye2....





Wednesday, November 23, 2011

0
Moshi Moshi

Drawing Final Project

 photo Salam-1.png
hye sume
apa kabar??
mlm nie nk updat esomthing yg bgitu nervous utk azie.. yer la. esok hri khais..azie ad presentation for final project subject yg mmg azie paling x minat lngsung.. yer la azie mna lah tahu nk melukis setakat orglidi 2 boleh lah..pejam mata pun boleh...for my final project azie dikehendaki membuat 3 lukisan.. 2 drawing bersaiz A3 dan 1 lgi bersaiz A2..huhuhu..mmg killer ungguh subject nie...

Yang bersize A3 azie kena draw figure bdn azie sndiri ataupun dikatan posture bdn. yang kedua lak picturepotrait muka azie sendiri tapi tukar menjadi superhero.. lbh kurang 40% kena ad bntuk superhero..al maklum lah azie nie mmg suke sgt tgk citer2 anime nie jdi azie choose utk pilih picture sailormoon but picture 2 azie kena blend kan dgn picture muke azie yg real..tp picture muka azie yg real x yah lah tnjukk hodoh btl rupanya.. hehehe....

yang bersize A2 nie lgi lah mencabar sgt2 yer lah azie kena draw perspektif mmg lgi lgi "KILLER" huhuu yer la dh lah size A2 mmg ssh azie ckp azie amik masa nk lukis adlah 2 hari mcm 2..2 blum msk wrna lgi....perspktif yg azie draw ialah masjid putrajaya.. mmg ssh sbb azie kena same kan colorpicture reality ke dlm lukisan itu...

dekat bawh nie adlh yg azie dh siap tp ntah lah x tau lulus ker x...asal kan dpt lulus jdi lah..



nie picture perspektif yg dkt putrajaya itu.. tgk lah buruk sgt2... :(


nie lak potrait muka azie tp ubah jdi superhero..huhuhu x mcm azie pun...buruk bebenor


nie lak figure bdan azie..tp mmg x jdi lah buruk sgt333....


yang bwh nie bkn azie punya tp eheemmm...azie punyer..die x tau nk wrna jdi tlg ajar dia cara nk wrna pdhal x lah pro mna pun..ajar mna yg mmpu ajer...


ok lah azie nk msk tido sok kena bgn awal nk g present benda alah nie..huhuhu..ok tata..

Monday, November 21, 2011

0
Moshi Moshi

Why This will happen???

Photobucket
Assallamuailaikum
hye sume
apa kabar???Hari nie bermcm2 yg telah terjdi dlm hdup azie..azie tidak tahu kenapa sume nie terjadi..knp manusia sanggup menganiayai manusia..sedangkan azie tidak pernah menganggu kehidupan org lain. azie selalu membuat hal azie sendiri tapi dengan cara itu pun masih lagi yg tidak puas hati dengan diri azie...azie sudah tidak mngerti dengan sikap manusia sekarang ini. sepatutnya zaman sudah semakin moden sepatuutnya lebih maju ke hadapan tapi sekarang tidak lagi semakin kolot bagi azie..azie tidak suka kepada manusia yang suka sangat mencari jalan yang mudah dengan berjumpa dengan dukun, bomoh untuk mendapatkan sesuatu. kenapa perlu minta kepada bomoh semua itu. padahal bomoh juga dicipta oleh ALLAH SWT. kenapa manusia zaman sekarang tidak pernah meminta kepadanya. padahal dia yang menjadikan kita..Memang azie akui kalu minta kepada ALLAH SWT mmg lambat untuk mendapat apa yang kita ingini tapi kalau dengan bomoh atau pun dukun memang cepat tapi mereka juga cepat masuk ke neraka dan ALLAH SWT juga cepat mengambil apa yg mereka ada dlm sekelip mata. dalam dunia ini ALLAH SWT membayar secara tunai tiada hutang2 sdh...fikir2 lah jgn ingt bomoh dan dukun itu baik atau pandai padahal ALLAH SWT lgi pandai drpd mereka. ingt lah mngkin skrg nie mereka sng lenang tp suatu hari nnt kte tidak tahu bala apa yg menimpa ke atas diri kite.. ingt lah jgn nk porak peranda kan hubungan kekeluargaan org lain atau nk memusnahkan perhubungan org lain suatu hari nnt ALLAH SWT akn beri petunjukkan yg 2 kali ganda denga apa yg mereka lakukan..INSYALLAh bertaubat lah seblum terlambat. biar miskin tapi baik hati.. klu kaya dgn hasil dri bomoh syirik dan iblis mmg x berkat hidup di dunia ini. di akhirat nnt tanggung lah sndri....

nie ajer yg azie nk kongsi kan manusia skrg sudh tidak tahu beza antara dosa dan pahala. antara rezeki yang halal atau tidak.. yg pnting mereka sng...


Friday, November 18, 2011

0
Moshi Moshi

EXHIBITION VISCOM

 photo Salam-1.png


Hye sume..
Apa khabar???

ok this time azie wat entry psl "EXHIBITION VISCOM" atau lbh dikenali sbgi"presentation for final project" presentation kteorg kali nie len sikit coz azie kena wat spt kiosk. mcm booth2 kecik2 2...kali nie group azie wat psl "BUTIK" but kte kena redesign kan sumenyer blik.mnjdi lbh menarik and creative.by the way kumpln azie mndpt pujian yg terbaik..sbb byk2 group...group kteorg yg pling cute and comel for all the design...by the thank 2 "MADAM SUZIDIANA SULAIMAN" yg tlh byk membantu kteorg smasa project nie berjlan...Thank you















kt atas nie sume pic2 msa exhibition 2...hopefully u all enjoy it..
bye2

Wednesday, November 2, 2011

2
Moshi Moshi

Kisah Hawa

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti DIA SEDANG MENANGIS DLM HATINYA . Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang

Tuesday, November 1, 2011

1
Moshi Moshi

ASTHMA

Assalamuailaikum
hye sume...
apa khabar?? mesti sumenyer sihat2 kan...
mlm nie azie nk update something info ttg penyakit "ASTHMA" yg pernh azie alami sjk kecil lgi..tp smpi skunk x baik2 pun....

dulu msa kecik2 dlu kerap lah kena tp skunk nie pun sma..still kena jgk...xpecially wktu mlm..azie skunk dh mdh kena asthma. x ley letih sikit...msti kena..sejuk pun x blh...

jom kte share sikit info ttg penyakit ASTHMA nie

APA ITU ASMA???

Asma atau biasanya disebut sebagai semput atau lelah, merupakan sejenis penyakit paru-paru yang terkadi akibat radang dan penguncupan saluran pernafasan. Orang yang mengalami penyakit asma akan menunjukkan tanda-tanda atau gejala tertentu. Diantara tanda-tanda yang boleh diperhatikan termasuklah pernafasan yang berbunyi seolah-olah orang bersiul, terutama sekali apabila pesakit itu menghembuskan nafasnya. Ini dinamakan "wiz" yang kedengaran secara berulang-ulang. Namun ada juga yang tidak mengalami "wiz" tetapi akan mengalami batuk terutamanya di waktu malam atau selepas melakukan latihan fizikal.

Adakalanya batuk tersebut dialami secara berterusan lebih daripada seminggu. Selain itu, pesakit akan mengadu sesak nafas dan ketat dada. Dalam keadaan asma yang tidak dapat dikawal, ramai juga yang akan mengadu terdapat lendir yang amat sukar hendak dikeluarkan

Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah alahan, walaupun tidak semua pesakit asma mempunyai masalah ini. Alahan dipercayai dapat meningkatkan kecenderungan seseorang untuk mendapat serangan asma. DIkalangan pesakit asma dianggarkan lebih kurang 80 peratus kanak-kanak dan 50 peratus orang dewasa mengalami alahan. Selain itu, pesakit asma yang mempunyai masalah alahan lebih mudah mengalami serangan asma apabila terdedah kepada bahan pencetus asma yang tidak mempunyai sifat alahn terhadap jangkitan virus.

Serangan ama yang dialami tidak semestinya sama bagi setiap individu. Ada yang hanya mengalami sedikit rasa sesak nafas manakali yang lain mungkin mengalami sesak nafas yang teruk setiap hari. Segelintir pesakit sma mangalaminya dalam masa yang singkat manakala ada pula yang mengalami secara berterusan untuk beberapa hari lamanya. Selain itu ada pesakit yang akan mengalami keadaan yang mencemaskan manakala yang lain hanya mengalami sedikit gangguan keselesaan bernafas sekali sekala.

Keadaan sebeini menunjukkan bahawa asma merupakan sejenis penyakit yang tidak menentu dan ini secra tidak langsung menerangkan mengapa penyakit asma sukar difahami dan dikawal.

BAGAIMANA ASMA BERLAKU??

Punca sebenar terjadinya asma atau siap yang akan menghidap penyakit ini tidak dapat dipastikan. Namun begitu, apa yang jelas ialah, serangan asma berlaku apabila terdapat perubahan didalam saluran pernafasan. Perubahan yang dimaksudkan adalah inflamasi atau bengkak yang sterunys mengakibatkan saluran pernafasan menguncup dan peka terhadap rangsangan luar.

PERUBAHAN YANG BERLAKU DALAM PENYAKIT ASMA

Inflamasi Tiub dalam saluran pernafasan mudah mengalami iritasi, menjadi bengkak dan kelihatan merah. Seterusnya lendir yang pekat akan dihasilkan dan menyumbatkan saluran pernafasan. Pesakit akan mula batuk apabila dia cuba untuk mengosongkan saluran pernafasan yang tersumbat ini. Sekiranya inflamasi kerap berlaku dan keadaannya teruk, tisu saluran ernafasan akan menebal secara kekal. Ini menyebabkan pesakit lebih sukar bernafas.

Kuncup: Otot yang mengelilingi saluran pernafsan mungkin menguncup dan menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit. Keadaan ini dinamakan bronkospasme atau bronkokonstriki. Pesakit akan berasa dadanya ketat.

Peka: Saluran pernafasan amat peka terhadap pendedahan kepada benda-benda luaran sperti habuk, asap rokok atau udara sejuk.

BILAKAH ASMA DISYAKI BERLAKU??

asma disyaki berlaku apabila seseorang itu mengalami "wiz" secara berulang-ulang, terutama sekali semasa menghembus nafas, batuk kronik atau didapati berulankali mengalami bronkitis.

Penyakit asma dapat disahkan sekiranya gejala-gejala yang disebutkan diatas, berserta ukuran spirometer halangan saluran pernafasan dapat dipulihkan dengan ubat agonis beta- 2 yang disedut ke dalam mulut dan kortikisteroid oral tetapi dos tinggi selama 5 hingga 10 hari.

APA YANG BOLEH DILAKUKAN BAGI MEMBANTU PESAKIT ASMA???

pendekatan yang sering diambil dalam rawatan asma bermatlamat untuk mengubah semula perubahan yang sering berlaku pada pesakit iaitu, inflamasi, penguncupan dan kepekaan saluran pernafasan.

Bagi mencapai matlamat, ada asma seperti habuk, kutu, asap rokok dan sebagainya. selain itu, pesakit juga boleh menggunakan ubat-ubatan bronkodilator iaitu ubat yang berupaya mengembangkan saluran pernafasan dan melegakan pernafasan pesakit dengan cepat seperti teofilin. agonis beta dan ipratropium. Ubat-ubat begini sesuai digunakan apabila serangan asma stelah berlaku. dalam kebanyakkan kes, ia berkesan untuk mengawal keadaan pesakit melainkan asma sudah menjadi lebih serius di mana pesakit perlu menerima rawaan yang lebih rapi di hspital seperti kertikosteroid dalam bentuk suntikan serta terapi oksigen dengan bantuan alat pernafasan tertentu,.

wwaahhhh...pnjangnyer...skdr untuk berkingsi ajer...jgn jdi mcm azie..skunk dh kerap kena asma tp x mau guna ubt..anggp dri nie dh hbt sgt lah...

info nie skdr utk berkongsi...
enjoy read....jaga kesihtan anda sume yer..
bye22...see u later