Thursday, October 27, 2011

7
Moshi Moshi

TANDA-TANDA KEMATIAN

Assalamuailaikum
hye sume

ok entry kali nie berilmu lah sdikit...nie pun azie dpt dri FB..ad friends azie yg share dgn azie...

sume org tkut mati kan??tp kte kena ingt kematian sntiasa mengerja kite...kematian itu pasti akn terjdi dkt kte..cuma kte x tau bila msanya kte akn pergi meninggalkan dunia nie. cara kematian kte pun.kte x tau....


nie azie amik drpd fb tanda-tanda 100 hari sblum mnjelma kematian kte....


sbgai org islm kte tahu apa tggungjwb kte..azie pun x lah beriman...x lah soleh...solat pun kdg2 x cukup pun 5 wktu...tp azie akn cuba dan berusaha utk mencintai ALLAH SWT..insyallah...

----------------------------------------------------

1. 100 hari : Seluruh badan rasa bergegar....

2. 60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.

3. 40 hari : Daun dengan nama orang yang akanmati di arash akan jatuh dan malaikat maut pundatang kepada orang dengan nama tersebut lalumendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akanmerasa atau nampak kehadiran malaikat mauttersebut dan akan sering kelihatan seperti sedangrungsing.

4. 7 hari : Mengidam makanan.

5. 5 hari : Anak lidah bergerak-gerak.

6. 3 hari : Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.

7. 2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.

8. 1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak diantara waktu subuh dan ashar.

9. Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusathingga ke tulang solbi (di bahagian belakangbadan) Seelok-eloknya bila sudah merasa tandayang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiamand jangan lagi bercakap-cakap.

******Bila Malaikat Mencabut Nyawa******

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda :“Apabila telah sampai ajal seseorang itu makaakan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.

Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar.
Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.
Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai kekerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi:“Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman,maka malaikat Jibril A.S. akan menebarkansayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya disyurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibril A.S.”

Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibril A.S. akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihatkedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya. Dari sebuah hadis bahwa apabila Allah S.W.T.menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut.

Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata: “Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah S.W.T.”

Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu,maka dia pun kembali kepada Allah S.W.T. dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu. Lalu

Allah S.W.T. berfirman yangbermaksud:“Wahai malaikat maut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain.” Sebaik saja malaikat maut mendapat perintah AllahS.W.T. maka malaikat maut pun cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu,keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan : Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini,tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan.”Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki.

Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata:“Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghadiri majlis-majlis ilmu.”

Apabila gagal malaikat maut, mencabut roh orangmukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga. Sebaik saja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata:”Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al- Quran dan zikir.”

Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghampiri mata maka berkata mata:”Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat beberapa mushaf dan kitab-kitab dan matai ni sentiasa menangis kerana takutkan Allah.”Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah S.W.T.

Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud :“Wahai malaikatKu, tulis AsmaKu ditelapaktanganmu dan tunjukkan kepada roh orang yang beriman itu.” Sebaik saja mendapat perintah AllahS.W.T. maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan Asma Allah S.W.T. Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada AllahS.W.T maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang. Abu Bakar R.A. telah ditanya tentang kemana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata AbuBakar R.A:”Roh itu menuju ketujuh tempat :

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke SyurgaAdnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke SyurgaIlliyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantungdi udara tidak di bumi dan tidak di langit sampaihari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan beradadi gunung dari minyak misik.

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam nerakaSijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.”

Telah bersabda Rasullullah S.A.W: Tiga kelompokmanusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malamdalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah. Sekian untuk ingatan kita bersama.

p/s: Sekadar berkongsi Ilmu.....


Wednesday, October 26, 2011

0
Moshi Moshi

Stress WIth FINAL PROJECT...

Assalamuailaikum.

hye sume
sowie coz entry kali nie penuh dgn sakit hati, terseksa, kesengsaraan, kecewa, geram. klu diikutkan sumenyer ad lah perkara2 yg kte x puas hati...

azie bgitu tertekan sgt2 dgn keje2 yg diberikan oleh lecturer....msa awal2 dlu relax ajer x byk pun assigment and project tp bila nk dkt final exam..masyaallllahhh....bertimbun2 keje..yg kena redo lgi byk drpd yg diterima...

azie ceritakan setiap subject yg azie amik yer..

firtsly, subject "FUNDAMENTAL ENGLISH" pada permulaan dia ajar mmg ok lah cuma agak membsankn coz asik bca slide shja...smpi skunk azie x phm apa2...tp nsib bek lah "FUNDAMENTAL ENGLISH" just basic msa SPM ari 2..ley lah rujuk2 buku2 SPM dulu2....dh nk dkt final exam nie lak..time 2 lah die bg project mmg azie suke...skli dia bg 2 assigment...tp nsib bek lah dlm grouping....next week azie kena wat presentation... topic yg azie dh pilih ialah psl pemakanan yg seimbang...nnt azie post kt entry yg terbaru next week ok...

second lak, "DRAWING"..huhuhu...lgi azie x suke..sbb azie mmg x minat langsung dgn drawing xpecially "ETCHING" smpi dmam2 azie wat..tp skurang2ny azie mncuba wat wlupun azie tau kelemahan azie dri segi drawing.....lecturer yg ajar azie nie ok..tp best sbb dia byk bercerita..jdi kurang lah sikit stress yg ad...hehehe....last week, azie dh dpt final project utk "DRAWING" huhuhu...mmg tertekan lah.. azie kena cari picture utk perspektif, potrait tp diubah suai jdi superhero and figure modeling sendiri....hahaha.....rsanya mcm nk tercabut lah tgn azie nk melukisnya...sbb azie ad mslh dgn tgn azie..slama nie azie tulis tgn kanan...tp sjk msk unikl nie tgn knan x bape nk ok sgt...mcm lemah jdi azie gun lah tgn kiri utk melukis dan munulis...
hepofully azie dpt wat yg terbaik wlupun dlm ramai2 bdk kelas azie, azie lah paling teruk skli...sedeykan.tp nk wat mcm mna dh 2 kelemahan azie...redha ajer la...

third, "TECHOPRENEURSHIP" yg nie lak pun sma jgk..cara sir nie mengajar mmg best..sir nie lak lbh krg mcm sir yg ngajar azie "DRAWING" byk bercerita...wat kteorg x ngntuk..dlm byk2 chapter yg dia ajar just chapter 1 & 8 shja yg azie phm..coz yg len 2 azie tido hehehe...ngaku pun tido dlm kelas...hehehe...first project kteorg kena wat sale. tp sale yg azie wat x smpi target yg ditetapkan...coz azie pun wat lah research sbb2nya sume....pas2 bru2 nie azie dpt 1 lgi project yg 2 bussines plan for McD. next week fraday nk kena submit dh huhuhu..mkin bertmbh keje azie....ntah bile nk study utk "TECHOPRENEURSHIP" utk final pun azie x tau..

fourth, "STORYBOARD DESIGN" byk2 lecturer...lecturer nie yg ok..x pnh mrh2....lgpun mdm nie x wat azie tertekan sgt..yg pnting keje dia siap..kemas...dn ikut process yg tlh ditetapkan...mdm nie lak dh lah jenis yg lmbut..tp azie x lah sekejam mna nk buli2 mdm nie....tp azie still j=tunjuk progress keje azie wlupun timeline die spttnya dh msk kan audio and animatic..but hopfully she ok...

fifth, "VISUAL COMMUNICATION" hehehe..mdm nie pun ok tp tgk mood jgk lah..xpecially klu artwork or keje2 yg nk submit 2 x kemas....x ikut citarasa dia..tp mdm nie ok tau....sonok tgk gelagat dia mcm bdk2 pun ad..hehehe..tp subject nie memerlukan duit yg bgitu byk...next week 4 hb nov 2011 nie kteorg kena present tp present kteorg mcm buka booth gitu...kali nie tajuk yg kteorg kena rebranding ialah psl "BOUTIQUE" azie dh pilih dh butik tersebut...tp nsib bek dlm grouping klu sorg2 huhuhuhu....mmg byk lah duit nk kena keluarkan.....

sixth, "CREATIVE ADVERTISING" subject nie pun mdm yg sma dgn diatas...subject nie sonok tp mcm biasa lah pembelanjaannya perlu byk..klu nk dpt extra mark..huhuhuhu...final project yg nie azie wat psl kempen "NO SMOKING IN PUBLIC" hehehe......sma jgk cara present dgn yg atas ad buka booth...

ok lah 2 lah sume subject yg azie kena siapkan utk sume FINAL PROJECT huhuhu..terseksa sgt2...x puas hati pun ad....ntah lah target azie nk dpt CGPA 3.50 keatas pun x tau dpt ker x..sbb azie byk kelemahan dri segi melukis...huhuhu...rsa nk ngs pun ad.....

ok lah azie nk smbg wat keje..bye 2 sume


Thursday, October 20, 2011

4
Moshi Moshi

Drawing- POTRAIT

Assalamuailaikum
hye sume
Mornink....
kali nie azie nk update entry psl drawing..tp kali nie azie dikehendaki mencari picture potrait dn lukis picture tersebut...
tetapi byk kali jgk lah azie try wat tp msti jdi picture cartoon..
huhuhu..cian kt azie....azie lak dh lah jenis yg cpt stress.. azie pun try lah jgk wat..tp akhirnya jdi seperti yg kt bwh nie...rmai lah yg azie try tnya korg agak2 muka sapa yer????ad yg ckp YUNA, ELLY MAZLEIN huhuhu...sume 2 slah pdhala azie lukis muka....????

-------------------------------------------------


~HELIZA~


~Yg nie mcm x jdi kan...tp nie ajer yg termampu azie wat~


0
Moshi Moshi

Drawing- Gesture

Assalamuailaikum

hye sume

ok kali nie lak azie kena draw gesture didpn mata azie tnpa mangankat pen
permulaan 2 mmg sssh dn azie menjadi smkin tertekan dgn drawing..coz azie wat byk kali tp x jdi...
alhamdulilah..akhirnya jdi jgk walupun x 100%...

kt bwh nie lah picture gesture dan yg azie lukis blik...tp x etching pun...suku etching ajer..




nie lah hasil yg mampu aku buat
(^_^)



0
Moshi Moshi

Drawing- Cara mengukur

Assalamuailaikum

hye sume

ok drawing kali nie lak azie kena lukis kerusi didepan mata azie..sma mcm td..tp kali nie azie belajar cara nk ukur kerusi itu utk dimuatkan kedlm drawing block ....
klu ikutkan azie mmg x phm pun cra nk ukur..tp men buat ajer la..wlupun lecturer azie ckp outline azie hancur tp sekurag2nya azie dh cuba wat yg terbaik...
biarlah nk kena marh ker apa ker..dh mmg azie x minta drawing nk wat mcm mna...tp azie still cuba jgk wat yg terbaik...

jdi inilah hasil yg paling buruk azie rsa..


kali nie kurang sikit lah stressnye...wlupun dikatakan hancur...

huhuhuhu...yg pntin gaku wat keje ^_^

0
Moshi Moshi

Drawing- Figure & Contour

Assalammuailaikum

hye sume

drawing kali nie azie kena wat figure..
ala bdn lelaki yg berketul2 2...
tp 1stly azie kena lukis 2 figure yg sama
cuma yg 1 2 kena wat contour dulu..utk menyenangkan azie utk etching...
tp ad contour pun azie x ley nk etching dgn btl ..jd beginilah hasil yg azie dpt...



~ nie yg ad contour tp sowie x jelas~




~nie yg azie kena etching...mmg hncur kan bruuk lak 2..~

azie skunk nie dh mkin stress dgn drawing...etching msti prob punyer..hmmm.....;(




0
Moshi Moshi

Drawing- Object Didepan Mata

Assalamuailaikum

hye sume

ok kali nie azie kena lukis object yg ad didpn mata mnggunakan pen jgk...
azie kena wat study line....and etching skali..slps 2 azie kena capture object 2 and compare kan blik dgn lukisan yg azie dh draw 2..tp slh..
sbb kedudukan yg azie lihat dgn mata dan didlm capture..len jd azie terpksa lah wat blik smla...



~Nie yg slh pas2 kena wat blik~


~nie yg dlm phone capture 2~

p/s: mmg azie suke keje kena redo sbb dgh biasa dh..tp nie ajer hsil yg mampu..drawing nie smkin hari smkin tertekan diwatnya..tp nk wat mcm mna terpksa amik jgk...



0
Moshi Moshi

Drawing- 5 benda

Assalamuailaikum

hye sume..

ok entry kali nie still psl drawing..
subject yg pling stress dlm hidup azie...
mmg ertekan lah..tp nk x nk azie kena tempuhi jgk..
ok kali nie azie kena draw ruang tamu, radio, potrait, balang kuih & figure..
tp azie mmg x tau lukis potrait..muka potrait azie msti jdi cartoon.sbb azie m]lbh mint kpd anime..ala cartoon jepun 2...
risau lah smpi skunk still x ley lukis potrait..
slalu jgk jln2 kt pasar seni jeles tgk dorg lukis potrait jdi ajer..azie nie hurmmm 1 pun x jdi...
tension btl wat potrait...
tgk lah hasil yag azie dh wat



~RUANG TAMU~

~RADIO~



~BALANG KUIH RAYA~


~POTRAIT tpi jadi anime~
sbb sy suke lukis anime



~ FIGURE~


p/s: nasib bek sem nie ajer ad drawing klu ad lgi huhuu....x tau lah apa yg akan jdi....


0
Moshi Moshi

Drawing- Etching use pen

Assalamuailaikum

Hye sume

entry psl drawing lgi...
ok nie azie kena wat etching menggunkan pen
mmg azie jdi lgi meyampah coz azie x suke guna pen bila melukis sbb ssh nk pdam...
huuhu..
tp azie still cuba and trus mencuba
akhirnya nie lah hasil yg mmpu azie wat...
wlupun x ad feel nk lihat btl x???

BULAT

~etching guna pen- 1st time wat tp nie lah hsil yg mmpu~


SEGI EMPAT



SILINDER


CONE

p/s: hasil yg paling aku x suke....mcm x jdi ajer...



0
Moshi Moshi

Drawing :(

Assalamuailaikum

hye sume...

tiba2 ajer mlm nie azie rajin lah sikit nk update blog
wat nie pun sbb nk mark lbh ajer...
kali nie update azie psl drawing...
subject yg azie amik la...
azie sbnrnya mmg x suke and x minat drawing...
tp nk wat mcm mna dh terpksa amik..kena lah amik...
walaupun x rela..hehehe
hari 2 azie update psl kereta...kali nie azie update psl 5 object yang ad disekeliling kte.
azie draw lah cawan, glue, mouse, botol perfume & lotion...
i hope u all enjoy lah yer utk entry kali nie...
buruk giler2...



~MOUSE~


~BOTOL PERFUME LOVING YOU~



~CUP@CAWAN~


~GLUE~


~BOTOL LOTION BABY~

p/s: sowie jikalau x jelas..sbb time nie still guna pensel lgi....
bye2

Tuesday, October 18, 2011

0
Moshi Moshi

Keindahan Allah SWT

Assalamauailaikum

Hye sume

ok entry kali nie just sbg renungan shja bg remaja yg asik nk buang bayi ajer...
knp lah nk buang time pregnant 2 byk pahala yg kte dpt tp sekali membuang bayi..membunuh bayi..lgi lah berdosa...rsa berjuta2 dosa yg blik kpd kte....dh lah mmg dh wat dosa..buang bayi lgi berdosa....
mereka pun nk hidup jgk..bygkan klu ibu bapa kte sendiri buang kte apa yg kte rsa..sma jgk mcm bayi yg korg sume buang 2...
ingt lah bayi 2 x berslh....


‎1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat di malam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

p/s: jangalh buang bayi yer..pelihara lah mereka smga mnjadi anak yg soleh...mereka x slh..ibu bapanya yg slh..

Photobucket
0
Moshi Moshi

Raya 2011- Share A Photo For Memories



Entry nie just utk share a few pic raya thn nie....
sbb ari 2 x smpt nk update apa2....










p/s: just for sharing a picture raya 2011

Photobucket

Sunday, October 16, 2011

3
Moshi Moshi

Convocation Day- Now I'm Graduan Diploma in Multimedia KPTM IPOH :D





hye sume..
heheh...entry for this is about convocation day..
siapa yg convo????
of coz lah tuan punya blog yg merah mcm garang nie...

i'm so happy coz i'm already graduate as a DIPLOMA IN MULTIMEDIA holder...
now. i want to finished my study in degree...
i hope i will holder a DEGREE" BACHELOR INFORMATION TECHNOLOGY IN INTERACTIVE MULTIMEDIA DESIGN" i hope so i will get it...

i hope u all can support me...
i'm so happy..
enjoy to view my pic...just view ...
doest not it will be copy....
dont copy!!!!
just view only...

Dewan Majlis Convocation


Present yg Axieana Yumi get...

Nie la jubah Convocation Axieana Yumi



Now, I'm already garduate as a DIPLOMA IN MULTIMEDIA holder




















































p/s: enjoy for watch my photo and read my blog...sowie dh lma x update.. very bz day...



Photobucket