Friday, December 23, 2011

17
Moshi Moshi

49 Days- Korean Movies (^_^)

 photo Salam-1.png
Apa khabar??
azie hrp korg sume shat2 walafiat...
hehehe..hari nie azie nk kongsi dgn korg sume ttgh movies korean yg azie bru ajer hbs tgk..maybe ad yg dh tgk kan..iyerlah azie ni ajer yg ketinggalan...al-maklim lah bz dgn study hehehe..
ok hari nie azie nk cerita psl movies korean "49DAYS" best sgt2 citer nie..rugi sapa x tgk...
kt bwh nie azie ltk sinopsisi psl citer nie yer...
hopefully u all enjoy with my entry..xpecially "HERO & HEROIN SO CUTE & HANDSOME"

"I LOVE KOREAN MOVIES"






















Synopsis :-(^_^)
Shin Ji Hyun was enjoying absolute bliss as she was about to marry her fiancé, Kang Min Ho, but her perfect life is shattered when she gets into a car accident that leaves her in a coma. She is given a second chance at life by a reaper, but it comes with a condition: she has to find three people outside of her family who would cry genuine tears for her. In order to do this, she borrows the body of Yi Kyung, a part-time employee at a convenience store for 49 days.

ok bye2...mmuuaahh...wasalam (^_^)

Monday, December 5, 2011

9
Moshi Moshi

Adakah tepat atau tidak???

 photo Salam-1.png

apa khabar sume..
tdi tgh tido...terkejut lak kul 2.30pg nie trus nk on9 x ley nk tido dh...
huhuhuh..
nie azie saja ajer nk ltk entry nie...azie dpt dri FB..ad friends azie yg share kan...Hopefully baca lah yer..klu korg rsa adkena mengena dgn korang...
hehehe
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9

no.1
—-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2
—-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3
—-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4
—-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5
—-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6
—-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7
—-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8
—-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9
—-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6

Sunday, November 27, 2011

11
Moshi Moshi

Korean Movies

 photo Salam-1.png

hye...apa khabar?? Sejak dah start cuti semester nie rajin lak lah azie update entry..pdhal entry yg merapu ajer hehehe...mlm nie tiba2 ajer azie nk share kt korg sume psl movies korean yg tlh azie tonton...

nk dikatakan azie nie x lah minat sgt dgn citer korean nie. mak cik azie lah yg ajar azie tgk movies korean...hehehe...citer korean yg pertama azie tonton ialah "WINTER SONATA". Ala...kan dulu ada citer nie kuar kat TV3..klu x silap azie setiap petang dlm kul 4.30ptg mcm 2 lah...start dri situ lah azie minat dgn citer korean nie....

ok lah azie mls lah nk citer pjg2...azie hnya nk senaraikn citer korean yg azie dh pun hbs tengok...jom....

"WINTER SONATA"



"FULLHOUSE"


"MY GIRL"


"BOY OVER FLOWER"


"MY GIRLFRIENDS IS GUMIHO"


nie lah citer korean yg azie dh pun tonton...mmg best...citer korean nie sekali dh tgk die jadi mcm ketagih lah pulak..x ley nk stop....lg 1 citer korean nie x membosankan...hehehe...cuti semester nie nk hbskan sume citer korean yg sudh ad...hehehe

ok selamat menonton

4
Moshi Moshi

Those Born in 80'

 photo Salam-1.png
hye sume
apa khabar??hopefully u all yg dlm blog nie shat walafiat yer...
ok mlm nie x adlah nk update yg penting sgt..tp u all sume msti ingt kan zaman kanak2 korg...mcm zaman kanak-kanak azie penuh dgn kegembiraan,keceriaan,gelak tawa dan bermacam2 lgi...azie dpt idea utk entry kali nie coz ad someone yg dlm FB azie ad share something about zaman kanak2..yg lahir pada thun mana yg paling seronok sgt2...


"FOR ALL THOSE BORN IN 80"
We are the last generation that learn to play at the street,we are first that play a video games, see cartoon in color and went to amusement park. We the last to records song of the radio on cassettes and we are pioneer of Walkman and chat rooms. We learned how to program VCR before anyone else, play with ATARI, SUPER, NINTENDO and believed that internet would be a free world all on a 56kbit modem. Traveled with car without seat belt and air bags and lives withour cell phone. Road our bicycle down the road without brakes. We never had phone but still keep in touch. We do not have playstation, 99 television station, flat screen, surround sound, mp3, ipod, computer and broadbands

BUT NEVERTHELESS WE HAD A GREAT TIME

Budak-budak yang lahir pada tahun 80/90an, mesti ingat masa sekolah rendah dulu2:-

1.Dekat sekolah ada salesman jual buku cerita. Hari ini bagi list. Esok minta duit beli walaupun
buku itu sudah tahu. Salesman susu pun sama jugak.

2. Dekat library, budak2 memang baca buku tapi sekadar tengok gambar sahaja. bila ada program NILAM . sibuk semua nak pinjam buku.

3. RMT dekat sekolah makanan memang tak best tapi yang berduit pun nak join RMT.

4. Pakai pensel box yang boleh buka depan belakang. lepas tu, ada pengasah pensel dekat tengah2 dia.

5.Main lawan pemadam. sayang nak guna untuk padam padahal itu fungsi sebenarnya untuk
padam

6. pakai pembaris yang bergerigi. dekat dalam ade air pastu ada benda berkilat dalam air itu.

7. cikgu pakai pembaris kuning panjang. ade pemegang dekat tengah2 tapi tak pernah nampak
cikgu pegang pun dekat situ.

8. bulu ayam jadi ramping kerana sering dijadikan rotan

9. masa pendidikan seni. lukis semua boleh tapi bila time warna semuanya hampeh. ada jugak
yang buat anyaman pakai kertas wrna. kolaj la. ape la....

10. main game 2D. super contra, super marios, street fighter. semuanya pakai tape

11. Jam tangan BOY LONDON jdi idaman. sebb boleh tukar2 warna ikut suhu dan cuaca

12. takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak

13. balik sekolah beli JOJO tak pun DENDANG. TORA best jgk. beli sebb nak kan mainan. coklat
dia tak makan pun.

14. Kasut berlampu kat tapak. yang iklan die dekat tv boleh tembak ALIEN tu...

15. siri cartoon: DRAGON BALL, POWER RANGERS, ULTRAMAN, NINJA TURTLES,
THUNDERSCATS, MASKMAN, GABAN dan macam2 lagi.

Jangan lah lupa semua ini sebab zaman sekarang budak2 tak sempat nk layan benda2 ini. asyik ngadap tv dan PS sahaja...kite akan sentiasa berubah, cuma asal-usul kite yang permanent....ini lah baru zaman kita kawan2....

Zaman kte lah yang paling seronok kan...penuh dn keceriaan...hopefully u all mesti teringt zaman2 u all...

ok bye2....





Wednesday, November 23, 2011

0
Moshi Moshi

Drawing Final Project

 photo Salam-1.png
hye sume
apa kabar??
mlm nie nk updat esomthing yg bgitu nervous utk azie.. yer la. esok hri khais..azie ad presentation for final project subject yg mmg azie paling x minat lngsung.. yer la azie mna lah tahu nk melukis setakat orglidi 2 boleh lah..pejam mata pun boleh...for my final project azie dikehendaki membuat 3 lukisan.. 2 drawing bersaiz A3 dan 1 lgi bersaiz A2..huhuhu..mmg killer ungguh subject nie...

Yang bersize A3 azie kena draw figure bdn azie sndiri ataupun dikatan posture bdn. yang kedua lak picturepotrait muka azie sendiri tapi tukar menjadi superhero.. lbh kurang 40% kena ad bntuk superhero..al maklum lah azie nie mmg suke sgt tgk citer2 anime nie jdi azie choose utk pilih picture sailormoon but picture 2 azie kena blend kan dgn picture muke azie yg real..tp picture muka azie yg real x yah lah tnjukk hodoh btl rupanya.. hehehe....

yang bersize A2 nie lgi lah mencabar sgt2 yer lah azie kena draw perspektif mmg lgi lgi "KILLER" huhuu yer la dh lah size A2 mmg ssh azie ckp azie amik masa nk lukis adlah 2 hari mcm 2..2 blum msk wrna lgi....perspktif yg azie draw ialah masjid putrajaya.. mmg ssh sbb azie kena same kan colorpicture reality ke dlm lukisan itu...

dekat bawh nie adlh yg azie dh siap tp ntah lah x tau lulus ker x...asal kan dpt lulus jdi lah..



nie picture perspektif yg dkt putrajaya itu.. tgk lah buruk sgt2... :(


nie lak potrait muka azie tp ubah jdi superhero..huhuhu x mcm azie pun...buruk bebenor


nie lak figure bdan azie..tp mmg x jdi lah buruk sgt333....


yang bwh nie bkn azie punya tp eheemmm...azie punyer..die x tau nk wrna jdi tlg ajar dia cara nk wrna pdhal x lah pro mna pun..ajar mna yg mmpu ajer...


ok lah azie nk msk tido sok kena bgn awal nk g present benda alah nie..huhuhu..ok tata..

Monday, November 21, 2011

0
Moshi Moshi

Why This will happen???

Photobucket
Assallamuailaikum
hye sume
apa kabar???Hari nie bermcm2 yg telah terjdi dlm hdup azie..azie tidak tahu kenapa sume nie terjadi..knp manusia sanggup menganiayai manusia..sedangkan azie tidak pernah menganggu kehidupan org lain. azie selalu membuat hal azie sendiri tapi dengan cara itu pun masih lagi yg tidak puas hati dengan diri azie...azie sudah tidak mngerti dengan sikap manusia sekarang ini. sepatutnya zaman sudah semakin moden sepatuutnya lebih maju ke hadapan tapi sekarang tidak lagi semakin kolot bagi azie..azie tidak suka kepada manusia yang suka sangat mencari jalan yang mudah dengan berjumpa dengan dukun, bomoh untuk mendapatkan sesuatu. kenapa perlu minta kepada bomoh semua itu. padahal bomoh juga dicipta oleh ALLAH SWT. kenapa manusia zaman sekarang tidak pernah meminta kepadanya. padahal dia yang menjadikan kita..Memang azie akui kalu minta kepada ALLAH SWT mmg lambat untuk mendapat apa yang kita ingini tapi kalau dengan bomoh atau pun dukun memang cepat tapi mereka juga cepat masuk ke neraka dan ALLAH SWT juga cepat mengambil apa yg mereka ada dlm sekelip mata. dalam dunia ini ALLAH SWT membayar secara tunai tiada hutang2 sdh...fikir2 lah jgn ingt bomoh dan dukun itu baik atau pandai padahal ALLAH SWT lgi pandai drpd mereka. ingt lah mngkin skrg nie mereka sng lenang tp suatu hari nnt kte tidak tahu bala apa yg menimpa ke atas diri kite.. ingt lah jgn nk porak peranda kan hubungan kekeluargaan org lain atau nk memusnahkan perhubungan org lain suatu hari nnt ALLAH SWT akn beri petunjukkan yg 2 kali ganda denga apa yg mereka lakukan..INSYALLAh bertaubat lah seblum terlambat. biar miskin tapi baik hati.. klu kaya dgn hasil dri bomoh syirik dan iblis mmg x berkat hidup di dunia ini. di akhirat nnt tanggung lah sndri....

nie ajer yg azie nk kongsi kan manusia skrg sudh tidak tahu beza antara dosa dan pahala. antara rezeki yang halal atau tidak.. yg pnting mereka sng...


Friday, November 18, 2011

0
Moshi Moshi

EXHIBITION VISCOM

 photo Salam-1.png


Hye sume..
Apa khabar???

ok this time azie wat entry psl "EXHIBITION VISCOM" atau lbh dikenali sbgi"presentation for final project" presentation kteorg kali nie len sikit coz azie kena wat spt kiosk. mcm booth2 kecik2 2...kali nie group azie wat psl "BUTIK" but kte kena redesign kan sumenyer blik.mnjdi lbh menarik and creative.by the way kumpln azie mndpt pujian yg terbaik..sbb byk2 group...group kteorg yg pling cute and comel for all the design...by the thank 2 "MADAM SUZIDIANA SULAIMAN" yg tlh byk membantu kteorg smasa project nie berjlan...Thank you















kt atas nie sume pic2 msa exhibition 2...hopefully u all enjoy it..
bye2

Wednesday, November 2, 2011

2
Moshi Moshi

Kisah Hawa

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti DIA SEDANG MENANGIS DLM HATINYA . Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang

Tuesday, November 1, 2011

1
Moshi Moshi

ASTHMA

Assalamuailaikum
hye sume...
apa khabar?? mesti sumenyer sihat2 kan...
mlm nie azie nk update something info ttg penyakit "ASTHMA" yg pernh azie alami sjk kecil lgi..tp smpi skunk x baik2 pun....

dulu msa kecik2 dlu kerap lah kena tp skunk nie pun sma..still kena jgk...xpecially wktu mlm..azie skunk dh mdh kena asthma. x ley letih sikit...msti kena..sejuk pun x blh...

jom kte share sikit info ttg penyakit ASTHMA nie

APA ITU ASMA???

Asma atau biasanya disebut sebagai semput atau lelah, merupakan sejenis penyakit paru-paru yang terkadi akibat radang dan penguncupan saluran pernafasan. Orang yang mengalami penyakit asma akan menunjukkan tanda-tanda atau gejala tertentu. Diantara tanda-tanda yang boleh diperhatikan termasuklah pernafasan yang berbunyi seolah-olah orang bersiul, terutama sekali apabila pesakit itu menghembuskan nafasnya. Ini dinamakan "wiz" yang kedengaran secara berulang-ulang. Namun ada juga yang tidak mengalami "wiz" tetapi akan mengalami batuk terutamanya di waktu malam atau selepas melakukan latihan fizikal.

Adakalanya batuk tersebut dialami secara berterusan lebih daripada seminggu. Selain itu, pesakit akan mengadu sesak nafas dan ketat dada. Dalam keadaan asma yang tidak dapat dikawal, ramai juga yang akan mengadu terdapat lendir yang amat sukar hendak dikeluarkan

Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah alahan, walaupun tidak semua pesakit asma mempunyai masalah ini. Alahan dipercayai dapat meningkatkan kecenderungan seseorang untuk mendapat serangan asma. DIkalangan pesakit asma dianggarkan lebih kurang 80 peratus kanak-kanak dan 50 peratus orang dewasa mengalami alahan. Selain itu, pesakit asma yang mempunyai masalah alahan lebih mudah mengalami serangan asma apabila terdedah kepada bahan pencetus asma yang tidak mempunyai sifat alahn terhadap jangkitan virus.

Serangan ama yang dialami tidak semestinya sama bagi setiap individu. Ada yang hanya mengalami sedikit rasa sesak nafas manakali yang lain mungkin mengalami sesak nafas yang teruk setiap hari. Segelintir pesakit sma mangalaminya dalam masa yang singkat manakala ada pula yang mengalami secara berterusan untuk beberapa hari lamanya. Selain itu ada pesakit yang akan mengalami keadaan yang mencemaskan manakala yang lain hanya mengalami sedikit gangguan keselesaan bernafas sekali sekala.

Keadaan sebeini menunjukkan bahawa asma merupakan sejenis penyakit yang tidak menentu dan ini secra tidak langsung menerangkan mengapa penyakit asma sukar difahami dan dikawal.

BAGAIMANA ASMA BERLAKU??

Punca sebenar terjadinya asma atau siap yang akan menghidap penyakit ini tidak dapat dipastikan. Namun begitu, apa yang jelas ialah, serangan asma berlaku apabila terdapat perubahan didalam saluran pernafasan. Perubahan yang dimaksudkan adalah inflamasi atau bengkak yang sterunys mengakibatkan saluran pernafasan menguncup dan peka terhadap rangsangan luar.

PERUBAHAN YANG BERLAKU DALAM PENYAKIT ASMA

Inflamasi Tiub dalam saluran pernafasan mudah mengalami iritasi, menjadi bengkak dan kelihatan merah. Seterusnya lendir yang pekat akan dihasilkan dan menyumbatkan saluran pernafasan. Pesakit akan mula batuk apabila dia cuba untuk mengosongkan saluran pernafasan yang tersumbat ini. Sekiranya inflamasi kerap berlaku dan keadaannya teruk, tisu saluran ernafasan akan menebal secara kekal. Ini menyebabkan pesakit lebih sukar bernafas.

Kuncup: Otot yang mengelilingi saluran pernafsan mungkin menguncup dan menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit. Keadaan ini dinamakan bronkospasme atau bronkokonstriki. Pesakit akan berasa dadanya ketat.

Peka: Saluran pernafasan amat peka terhadap pendedahan kepada benda-benda luaran sperti habuk, asap rokok atau udara sejuk.

BILAKAH ASMA DISYAKI BERLAKU??

asma disyaki berlaku apabila seseorang itu mengalami "wiz" secara berulang-ulang, terutama sekali semasa menghembus nafas, batuk kronik atau didapati berulankali mengalami bronkitis.

Penyakit asma dapat disahkan sekiranya gejala-gejala yang disebutkan diatas, berserta ukuran spirometer halangan saluran pernafasan dapat dipulihkan dengan ubat agonis beta- 2 yang disedut ke dalam mulut dan kortikisteroid oral tetapi dos tinggi selama 5 hingga 10 hari.

APA YANG BOLEH DILAKUKAN BAGI MEMBANTU PESAKIT ASMA???

pendekatan yang sering diambil dalam rawatan asma bermatlamat untuk mengubah semula perubahan yang sering berlaku pada pesakit iaitu, inflamasi, penguncupan dan kepekaan saluran pernafasan.

Bagi mencapai matlamat, ada asma seperti habuk, kutu, asap rokok dan sebagainya. selain itu, pesakit juga boleh menggunakan ubat-ubatan bronkodilator iaitu ubat yang berupaya mengembangkan saluran pernafasan dan melegakan pernafasan pesakit dengan cepat seperti teofilin. agonis beta dan ipratropium. Ubat-ubat begini sesuai digunakan apabila serangan asma stelah berlaku. dalam kebanyakkan kes, ia berkesan untuk mengawal keadaan pesakit melainkan asma sudah menjadi lebih serius di mana pesakit perlu menerima rawaan yang lebih rapi di hspital seperti kertikosteroid dalam bentuk suntikan serta terapi oksigen dengan bantuan alat pernafasan tertentu,.

wwaahhhh...pnjangnyer...skdr untuk berkingsi ajer...jgn jdi mcm azie..skunk dh kerap kena asma tp x mau guna ubt..anggp dri nie dh hbt sgt lah...

info nie skdr utk berkongsi...
enjoy read....jaga kesihtan anda sume yer..
bye22...see u later

Thursday, October 27, 2011

7
Moshi Moshi

TANDA-TANDA KEMATIAN

Assalamuailaikum
hye sume

ok entry kali nie berilmu lah sdikit...nie pun azie dpt dri FB..ad friends azie yg share dgn azie...

sume org tkut mati kan??tp kte kena ingt kematian sntiasa mengerja kite...kematian itu pasti akn terjdi dkt kte..cuma kte x tau bila msanya kte akn pergi meninggalkan dunia nie. cara kematian kte pun.kte x tau....


nie azie amik drpd fb tanda-tanda 100 hari sblum mnjelma kematian kte....


sbgai org islm kte tahu apa tggungjwb kte..azie pun x lah beriman...x lah soleh...solat pun kdg2 x cukup pun 5 wktu...tp azie akn cuba dan berusaha utk mencintai ALLAH SWT..insyallah...

----------------------------------------------------

1. 100 hari : Seluruh badan rasa bergegar....

2. 60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.

3. 40 hari : Daun dengan nama orang yang akanmati di arash akan jatuh dan malaikat maut pundatang kepada orang dengan nama tersebut lalumendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akanmerasa atau nampak kehadiran malaikat mauttersebut dan akan sering kelihatan seperti sedangrungsing.

4. 7 hari : Mengidam makanan.

5. 5 hari : Anak lidah bergerak-gerak.

6. 3 hari : Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.

7. 2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.

8. 1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak diantara waktu subuh dan ashar.

9. Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusathingga ke tulang solbi (di bahagian belakangbadan) Seelok-eloknya bila sudah merasa tandayang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiamand jangan lagi bercakap-cakap.

******Bila Malaikat Mencabut Nyawa******

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda :“Apabila telah sampai ajal seseorang itu makaakan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.

Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar.
Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.
Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai kekerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi:“Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman,maka malaikat Jibril A.S. akan menebarkansayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya disyurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibril A.S.”

Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibril A.S. akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihatkedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya. Dari sebuah hadis bahwa apabila Allah S.W.T.menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut.

Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata: “Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah S.W.T.”

Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu,maka dia pun kembali kepada Allah S.W.T. dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu. Lalu

Allah S.W.T. berfirman yangbermaksud:“Wahai malaikat maut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain.” Sebaik saja malaikat maut mendapat perintah AllahS.W.T. maka malaikat maut pun cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu,keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan : Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini,tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan.”Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki.

Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata:“Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghadiri majlis-majlis ilmu.”

Apabila gagal malaikat maut, mencabut roh orangmukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga. Sebaik saja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata:”Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al- Quran dan zikir.”

Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghampiri mata maka berkata mata:”Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat beberapa mushaf dan kitab-kitab dan matai ni sentiasa menangis kerana takutkan Allah.”Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah S.W.T.

Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud :“Wahai malaikatKu, tulis AsmaKu ditelapaktanganmu dan tunjukkan kepada roh orang yang beriman itu.” Sebaik saja mendapat perintah AllahS.W.T. maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan Asma Allah S.W.T. Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada AllahS.W.T maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang. Abu Bakar R.A. telah ditanya tentang kemana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata AbuBakar R.A:”Roh itu menuju ketujuh tempat :

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke SyurgaAdnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke SyurgaIlliyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantungdi udara tidak di bumi dan tidak di langit sampaihari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan beradadi gunung dari minyak misik.

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam nerakaSijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.”

Telah bersabda Rasullullah S.A.W: Tiga kelompokmanusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malamdalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah. Sekian untuk ingatan kita bersama.

p/s: Sekadar berkongsi Ilmu.....


Wednesday, October 26, 2011

0
Moshi Moshi

Stress WIth FINAL PROJECT...

Assalamuailaikum.

hye sume
sowie coz entry kali nie penuh dgn sakit hati, terseksa, kesengsaraan, kecewa, geram. klu diikutkan sumenyer ad lah perkara2 yg kte x puas hati...

azie bgitu tertekan sgt2 dgn keje2 yg diberikan oleh lecturer....msa awal2 dlu relax ajer x byk pun assigment and project tp bila nk dkt final exam..masyaallllahhh....bertimbun2 keje..yg kena redo lgi byk drpd yg diterima...

azie ceritakan setiap subject yg azie amik yer..

firtsly, subject "FUNDAMENTAL ENGLISH" pada permulaan dia ajar mmg ok lah cuma agak membsankn coz asik bca slide shja...smpi skunk azie x phm apa2...tp nsib bek lah "FUNDAMENTAL ENGLISH" just basic msa SPM ari 2..ley lah rujuk2 buku2 SPM dulu2....dh nk dkt final exam nie lak..time 2 lah die bg project mmg azie suke...skli dia bg 2 assigment...tp nsib bek lah dlm grouping....next week azie kena wat presentation... topic yg azie dh pilih ialah psl pemakanan yg seimbang...nnt azie post kt entry yg terbaru next week ok...

second lak, "DRAWING"..huhuhu...lgi azie x suke..sbb azie mmg x minat langsung dgn drawing xpecially "ETCHING" smpi dmam2 azie wat..tp skurang2ny azie mncuba wat wlupun azie tau kelemahan azie dri segi drawing.....lecturer yg ajar azie nie ok..tp best sbb dia byk bercerita..jdi kurang lah sikit stress yg ad...hehehe....last week, azie dh dpt final project utk "DRAWING" huhuhu...mmg tertekan lah.. azie kena cari picture utk perspektif, potrait tp diubah suai jdi superhero and figure modeling sendiri....hahaha.....rsanya mcm nk tercabut lah tgn azie nk melukisnya...sbb azie ad mslh dgn tgn azie..slama nie azie tulis tgn kanan...tp sjk msk unikl nie tgn knan x bape nk ok sgt...mcm lemah jdi azie gun lah tgn kiri utk melukis dan munulis...
hepofully azie dpt wat yg terbaik wlupun dlm ramai2 bdk kelas azie, azie lah paling teruk skli...sedeykan.tp nk wat mcm mna dh 2 kelemahan azie...redha ajer la...

third, "TECHOPRENEURSHIP" yg nie lak pun sma jgk..cara sir nie mengajar mmg best..sir nie lak lbh krg mcm sir yg ngajar azie "DRAWING" byk bercerita...wat kteorg x ngntuk..dlm byk2 chapter yg dia ajar just chapter 1 & 8 shja yg azie phm..coz yg len 2 azie tido hehehe...ngaku pun tido dlm kelas...hehehe...first project kteorg kena wat sale. tp sale yg azie wat x smpi target yg ditetapkan...coz azie pun wat lah research sbb2nya sume....pas2 bru2 nie azie dpt 1 lgi project yg 2 bussines plan for McD. next week fraday nk kena submit dh huhuhu..mkin bertmbh keje azie....ntah bile nk study utk "TECHOPRENEURSHIP" utk final pun azie x tau..

fourth, "STORYBOARD DESIGN" byk2 lecturer...lecturer nie yg ok..x pnh mrh2....lgpun mdm nie x wat azie tertekan sgt..yg pnting keje dia siap..kemas...dn ikut process yg tlh ditetapkan...mdm nie lak dh lah jenis yg lmbut..tp azie x lah sekejam mna nk buli2 mdm nie....tp azie still j=tunjuk progress keje azie wlupun timeline die spttnya dh msk kan audio and animatic..but hopfully she ok...

fifth, "VISUAL COMMUNICATION" hehehe..mdm nie pun ok tp tgk mood jgk lah..xpecially klu artwork or keje2 yg nk submit 2 x kemas....x ikut citarasa dia..tp mdm nie ok tau....sonok tgk gelagat dia mcm bdk2 pun ad..hehehe..tp subject nie memerlukan duit yg bgitu byk...next week 4 hb nov 2011 nie kteorg kena present tp present kteorg mcm buka booth gitu...kali nie tajuk yg kteorg kena rebranding ialah psl "BOUTIQUE" azie dh pilih dh butik tersebut...tp nsib bek dlm grouping klu sorg2 huhuhuhu....mmg byk lah duit nk kena keluarkan.....

sixth, "CREATIVE ADVERTISING" subject nie pun mdm yg sma dgn diatas...subject nie sonok tp mcm biasa lah pembelanjaannya perlu byk..klu nk dpt extra mark..huhuhuhu...final project yg nie azie wat psl kempen "NO SMOKING IN PUBLIC" hehehe......sma jgk cara present dgn yg atas ad buka booth...

ok lah 2 lah sume subject yg azie kena siapkan utk sume FINAL PROJECT huhuhu..terseksa sgt2...x puas hati pun ad....ntah lah target azie nk dpt CGPA 3.50 keatas pun x tau dpt ker x..sbb azie byk kelemahan dri segi melukis...huhuhu...rsa nk ngs pun ad.....

ok lah azie nk smbg wat keje..bye 2 sume


Thursday, October 20, 2011

4
Moshi Moshi

Drawing- POTRAIT

Assalamuailaikum
hye sume
Mornink....
kali nie azie nk update entry psl drawing..tp kali nie azie dikehendaki mencari picture potrait dn lukis picture tersebut...
tetapi byk kali jgk lah azie try wat tp msti jdi picture cartoon..
huhuhu..cian kt azie....azie lak dh lah jenis yg cpt stress.. azie pun try lah jgk wat..tp akhirnya jdi seperti yg kt bwh nie...rmai lah yg azie try tnya korg agak2 muka sapa yer????ad yg ckp YUNA, ELLY MAZLEIN huhuhu...sume 2 slah pdhala azie lukis muka....????

-------------------------------------------------


~HELIZA~


~Yg nie mcm x jdi kan...tp nie ajer yg termampu azie wat~