Thursday, April 16, 2009

4
Moshi Moshi

GaRdEn WeStLaKe

 photo Salam-1.png

Title: Garden Westlake, UTAR Kampar Perak D.R


Garden Westlake

Sebelum ini  Westlake dan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) belum lagi dibina. Kawasan ini dulu merupakan lombong lama. Ramai lah yang gemar memancing dan menjala dekat kawasan ini. Ada juga yang tidak bernasib baik mati lemas didalam lombong ini. Selepas beberapa tahun, kawasan ini di naik taraf dan dijadikan tempat rekreasi untuk para pelajar di UTAR dan juga Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR).  Tengok lah sekarang, kawasan ini dijadikan sebagai tempat permainan dan juga untuk beriadah seperti jogging dan meluangkan masa bersama keluarga. Kawasan ini juga boleh menenangkan fikiran dengan adanya air terjun buatan. Selain itu, tempat ini juga telah pun dijadikan kawasan untuk memancing. Kebanyakkan ikan yang terdapat dalam tasik ini ialah ikan talapia.

Setiap petang, ramai pengunjung yang datang untuk beriadah bersama keluarga dan rakan-rakan. Kawasan ini bersebelah dengan UTAR. Jadi ramai student yang berjogging di dalam kawasan in. Kawasan ini dibuka pada waktu siang sahaja. Manakala pada waktu malam akan ditutup untuk mengelakkan berlakunya gejala maksiat. Bila malam kawasan ini memang gelap.

Dulu semasa sebelum masuk kolej, Azie selalu bawa Akif jalan-jalan dikawasan ini. Masa itu, Akif itu siapa??Akif merupakan anak cikgu. Kiranya Azie nie sebagai babysitter la. Memang sentiasa menjaga Akif sampai tidur dengan Azie lagi. Akif ini berumur 3 tahun lebih. Jadi budak lagi boleh lah tidur dengan Azie. hihihihi.

Ini merupakan air terjun buatan. Tempat ini ramai lah couple-couple yang datang berdating dekat sini. Biasa kawasan sini kan kawasan student jadi ramailah yang beramah mesra dekat sini. Dekat air terjun ini terdapat banyak ikan jepun. Bermacam-macam saiz dan warna ada. Selain itu, ada juga yang buat photoshoot untuk pra-wedding mereka disini. Azie tak lah selalu datang dekat sini tetapi sesekali dengar bunyi air terjun mengalir rasa begiu tenang sikit fikiran Azie yang berserabut dengan masalah-masalah yang tak pernah nak selesai nie.


Ini merupakan jambatan untuk pergi ke air terjun buatan tu.  Tempat ini belum sepenuhnya siap masih didalam progress untuk menyiapkan lagi beberapa bahagian. Tempat ini memang cantok dan tenang. Boleh dengar bunyi burung-burung bangau berterbangan diudara. Tempat ini so beauty and tenang sahaja. CUma nak bagi amaran jangan sesekali korg terjun pulak dalam tasik ini. kalau pandai berenang tak apa. Ini kalau tak pandai jangan nak jadi superhero yer.


 Ini pula merupakan laluan buloh. Kalau korg tengok balik ada tak macam dekat kore. Tempat tu dipanggil Nami Island tetapi dekat korea lagi cantik bukan. Laluan buluh ini lebih kurang saja lah. Nampak saja buruk tetapi bila ambil gambar memang nampak cantik sangat-sangat. Tetapi ada masa rasa seram pun ada tengok suasana laluan ini, Jadi jangan lah korg lalu waktu malam takut ada pulak yang kena sampuk nant. hihihihi jahatkan Azie nie.

Ok itu lah serba sedikit mengenai "GARDEN WESTLAKE". Mungkin nanti Azie akan update entry terbaru mengenai tempat ini. Kita tengok balik sama ada masih dijaga ataupun tidak terjaga..
I have to go now. Enjoy readiing... Love u baby..



4 comments:

Nazrul Azwan said...

siyes..sy mmg tingin nk pegi tmpt ni..lawa.. :)

Najwah said...

waa...lawanya...teringin sgt nak gi

LoNeLy aRiEs GurLz said...

klu nk g dtg la kmpr....
bkn jauh mna pun x smpai 2 3 jam..
hehehe

aku hUnNy (^_~) said...

cntik lorh..t'ingin nk g..kpew owg len slalu jew dpt tmpt tuk cri ketenangan..aku nk gk..hee..